Home Werkplaatsen (digitaal) geopend!

Nieuwe samenwerking in de werkplaatsen

West Overijssel

Op 4 februari zijn de deuren van de Werkplaats West-Overijssel geopend. We zijn aan de slag gegaan met het onderwerp: groen gas. Het doel van deze werkplaats was om samen te verkennen hoe we de potentie van groen gas binnen onze gemeenten kunnen verzilveren. Hoe komen we van potentiecijfers naar concrete projecten en producenten? Hoe zorgen we dat we de grote potentie voor groen gas in onze regio gaan benutten? Op dit moment benutten we namelijk slechts 4% van de totale mestpotentie in onze regio. Dat kan anders!
In twee break out rooms is gewerkt aan verschillende sub-onderwerpen, namelijk omgevingsbeleid en productie. Voor de productie van biogas en groen gas zijn in de eerste plaats vergisters nodig. Zowel kleinschalig als grootschalig. Wat heeft welke gemeente hierover opgenomen in het ruimtelijk beleid? Is er (voldoende) ruimte voor initiatieven in het bestemmingsplan/omgevingsplan? We hebben van elkaars goede voorbeelden geleerd, de tijd was eigenlijk te kort. In het vervolg willen we aan de slag met de mogelijkheden die onze planologische beleidsinstrumenten bieden. Naast omgevingsbeleid zijn producenten natuurlijk belangrijke sleutelspelers. Wat drijft hen vooral wel, en niet? Hoe kunnen we ze enthousiasmeren en stimuleren om de productie waar te maken. Welke andere partijen kunnen de gemeente hierbij helpen en ondersteunen?

Twente

In Twente werd de werkplaats op 11 februari afgetrapt door Jan-Jaap Kolkman (RES Twente) en Gabor Oolthuis (NEO) om de gezamenlijkheid van de aanpak kracht bij te zetten. In de werkplaats werd aan de hand van een casus over een zonneveld gekeken naar de impact van de komende omgevingswet voor dit soort energieprojecten. De sessie had als doel de deelnemers te inspireren en verder te helpen met de vraag ‘wat moet ik allemaal regelen?’ voor de nieuwe Omgevingswet rondom energieprojecten. In twee break-out rooms werd aan dezelfde casus gewerkt. Hierbij gaven ervaringsdeskundigen van Noaberkracht (Dinkelland-Tubbergen) een illustratie vanuit een praktijkcasus. Vervolgens werd met een rollenspel geschetst hoe belangen verdeeld kunnen zijn. De werkplaats werd afgesloten met een terugkoppeling van beide groepen. Daarna volgde een digitale pol waarop de eerste ervaringen werden gepeild. De deelnemers waren positief!

Werkplaatsen, wat is dat ook alweer?

Voor de werkplaatsen zijn de afspraken in het klimaatakkoord en de uitvoering van de RES het uitgangspunt. De werkplaats heeft als doel de energietransitie in Overijssel te versnellen en versterken door samenwerking op één plek te organiseren. Onlangs zijn er twee regionale werkplaatsen; één in West Overijssel en één in Twente (digitaal) geopend. Op termijn, afhankelijk van de actuele ontwikkelingen, zal de werkplaats niet alleen digitaal maar ook via een fijn gebouw met projectwerkplekken beschikbaar zijn voor uitvoerders van de energietransitie. De uitvoerders van de energietransitie kunnen de werkplaatsen gebruiken om elkaar te ontmoeten, samen aan opgaven te werken en om inspiratie op te doen. Maar meer nog is het een werkwijze. Samen problemen oplossen en kansen pakken. In doelgerichte werksessies, met een goede voorbereiding en regie, om er zoveel mogelijk uit te halen.

Aan de slag?

Heb je een onderwerp dat je graag met gemeenten en partners wil uitwerken in een werkplaats? Meld je dan bij Jelle Zoomer (Twente) of Maarten Willering (West-Overijssel) bereikbaar via: 06 3617 6337.