10 februari 2021
Unieke crowdfunding financiert uitbreiding zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter breidt hun eerste Zonnepark, De Groene Weuste, uit. Ze bekostigen de uitbreiding met een unieke manier van crowdfunding. Met deze crowdfunding kan de jeugd sparen via zonnepanelen met rendement.
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter (SDEWE) realiseerde in 2018 haar eerste Zonnepark, de Groene Weuste in Wierden Noord. Op een oppervlak van 4,5 ha is 4 megawattpiek aan zonnepanelen gelegd. Dit park levert nu voor zo’n 1.300 huishoudens stroom.
Jeugd betrekken met unieke crowdfunding
SDEWE gaat voor het eerst de crowdfunding helemaal zelf doen. Hiervoor gebruiken zij het platform van Energie Samen. Het idee is om de jeugd van 8 tot 18 jaar via een soort van zilvervloot gedachte te laten sparen via zonnepanelen met rendement. Onder de slogan “Samen maken we Wierden duurzamer!” wil SDEWE jongeren betrekken en meer bewust maken van de klimaatverandering. Ouders en grootouders wordt de mogelijkheid geboden om hun (klein)kinderen te laten participeren in zonnepark De Groene Weuste. Deelnemen kan al met een inleg van 250 euro. Hiermee verkrijgt het kind een participatie van 1 zonnepaneel. De maximale participatie is 20 zonnepanelen, waarvoor 5.000 euro moet worden ingelegd. Kinderen kunnen deelnemen vanaf het moment dat ze acht jaar zijn.
De eerste sleuven zijn al gegraven
Begin deze maand startte de stichting met de werkzaamheden om het zonnepark uit te breiden. De eerste sleuven zijn gegraven en na deze sneeuwperiode wordt er gewerkt aan de kabels, de onderconstructie en het plaatsen van twee extra rijen met zonnepanelen. De geplande uitbreiding gaat voor nog eens circa 400 huishoudens stroom opwekken. Zo wordt er straks stroom geleverd aan circa 1700 huishoudens. Naar verwachting zal de uitbreiding in mei dit jaar klaar zijn.
Het ‘Wierdensmodel’
SDEWE werkt volgens het “van, voor en door principe”, ook wel bekent onder het Wierdensmodel. Het werk voor het aanleggen en onderhouden van het zonnepark wordt zoveel mogelijk door lokale ondernemers uitgevoerd om zo de lokale economie te versterken. Daarnaast worden werkzoekenden betrokken in de uitvoering van de werkzaamheden. Zij kunnen ervaring opdoen als “zonneparkbouwer” en uiteindelijk deel uitmaken van het Wierdense bouwteam om vervolgprojecten uit te voeren.
Investeren in de gemeenschap
De opbrengsten van het park vloeien terug naar de Wierdense gemeenschap middels pacht, leges en belastingen. Daarnaast wordt er met de opbrengsten geïnvesteerd in bewustwording rond duurzaamheid onder jongeren middels een zonnebloemwedstrijd voor leerlingen van basisscholen, Adviseurs van de Toekomst voor middelbare school leerlingen, een voorleesactie op de dag van de duurzaamheid en een fotowedstrijd met als thema Duurzaamheid.
Opwek, bewustwording en besparing
SDEWE richt zich naast de opwek van duurzame energie ook op bewustwording en besparingsacties voor huishoudens. De stichting beheert het energieloket van de gemeente en is daarnaast uitvoerende partij van de RRE subsidie, waarmee huishoudens gestimuleerd worden om besparingsacties door te voeren.
Achtergrond
De stichting is in februari 2015 ontstaan en heeft acht bestuursleden. De nieuwsbrief van de stichting wordt gelezen door ruim 900 lezers uit Wierden en omstreken.
SDEWE zet haar werkzaamheden voort in 2021! Zo is de vergunning verleend voor het zonnepark Flierweg in Hoge Hexel. Is er een samenwerkingsovereenkomst getekend met projectontwikkelaar Pure Energie uit Enschede voor het idee zonnepark Wierdensche Aa. En zijn ze voorbereidingen aan het treffen voor een zonnepark in Enter.
Meer informatie over SDEWE via deze link en meer over het zonnepark De Groene Weusde via deze link.