Home Actueel Twee grote nieuwe solar carports in Overijssel

4 juni 2024

Twee grote nieuwe solar carports in Overijssel

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta en de gemeente Enschede willen beide een solar carport ontwikkelen. Dat is een houten of metalen constructie met een dak van zonnepanelen. Het geeft je parkeerterrein een extra functie: auto’s parkeren én stroom opwekken.

Beide partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst met het versnellingsteam Zonnig Parkeren van de provincie Overijssel. Afgesproken is om een haalbaarheidsstudie te doen. Het zijn de eerste twee projecten die op deze manier opgepakt worden door het versnellingsteam.

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta wil zonnepanelen boven een parkeerterrein met ruim zestig parkeerplekken realiseren, met een vermogen van 270 kWp. Het waterschap wil in 2025 energieneutraal werken. Energie uit zon is een belangrijke bron. Het is de bedoeling om met eigen zonnepanelen 10 miljoen kilowatt per jaar op te wekken. Dat staat gelijk aan het verbruik van zo’n 4000 huishoudens.

De gemeente Enschede onderzoekt de mogelijkheden voor een solar carport over de volle oppervlakte van een parkeerterrein bij Twente Village, met een vermogen van 5,3 MWp. De jaarlijkse productie is dan ongeveer 3,5 miljoen kilowatt per jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van zo’n 1400 huishoudens.

Een multifunctionele carport

Anders dan traditionele zonnepanelen, bestaat het dak van een solar carport uitsluitend uit panelen. Ze worden dus niet boven op een dak geplaatst, maar vormen zelf het dak.

De solar carports worden in de meeste gevallen aangelegd in combinatie met laadpalen. Eigenaren van een elektrische auto kunnen dus tijdens hun bezoek hun accu laden.

Ook voor organisaties en bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor netcongestie kan een solar carports een oplossing zijn. Vaak worden bij de realisatie namelijk ook gekeken naar opslag en slimme manieren op de opgewekte energie direct te kunnen gebruiken in plaats van het elektriciteitsnet op te sturen.

Solar carports verdienen zichzelf binnen 15 tot 20 jaar terug. In combinatie met zo’n slimme toepassing en de bijdrage aan de verduurzaming van het energiesysteem, is dat een goede investering.

Versnellingsteam

Groendus en adviesbureau Buro Loo vormen in opdracht van provincie Overijssel samen het onafhankelijke versnellingsteam. Zij helpen partijen van idee tot financial close. Daarmee wordt het realiseren van een solar carport overzichtelijk, ontstaat er een scherp beeld van de kosten en opbrengsten en profiteert iedereen van geleerde lessen in eerdere projecten.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een solar carport via het versnellingsteam Zonnig Parkeren? Op www.nieuweenergieoverijssel.nl/ solar-parking vind je meer informatie.