8 april 2022
Overijsselse uitvinding voor universele laadoplossing e-bikes in Nederland gelanceerd
Hive ’n Drive duurzaam en veilig alternatief voor gezeul acculader woon-werkverkeer
Vandaag is de eerste innovatieve, circulaire én in Overijssel ontwikkelde solar-fietsenstalling officieel in gebruik genomen bij bouwbedrijf Nijhuis in Rijssen. Op deze plek kunnen gebruikers hun e-bike, e-scooter of e-step hun batterij opladen. De bedenker, Rens van Gurp, zocht voor de ontwikkeling van deze innovatie contact met het Supportteam. Met behulp van de voucher ‘Energie-innovatie’ kreeg zijn bedrijf Shift to Solar het welverdiende zetje om van idee door groeien tot een volwassen product. Ook dit verhaal is op onze website te lezen.
In Overijssel stimuleren we duurzaam vervoer. De elektrische fiets is steeds meer een alternatief voor de auto. Maar net als elektrische auto, moet ook de e-bike regelmatig opgeladen worden. De Hive ’n Drive biedt een alternatief voor het onhandige en gevaarlijke gezeul met acculaders van e-bikes en ander klein elektrisch vervoer. Bij gebrek aan een oplaadplek bij het werk of school laden gebruikers hun batterij vaak thuis op. Dat veroorzaakt echter brandgevaar. De groeiende groep bezitters van een elektrische tweewieler kan de accu voortaan op een duurzame en veilige manier opladen, dankzij de Hive ’n Drive. Dat is de eerste integrale stallingsoplossing met geïntegreerde stekker en een eigen opwek- en oplaadgelegenheid in Nederland.
Energietransitie
Rens van Gurp: “Er is veel interesse. Hiermee kunnen we elektrisch vervoer letterlijk draaiende houden en mensen uit de auto krijgen om milieuvervuiling tegen te gaan en de wereld wat mooier te maken. Tegelijkertijd motiveert het medewerkers de fiets te pakken. Elektrisch vervoer draagt bij aan de energietransitie en de duurzame ambities van Nederland. Maar anders dan bij auto’s, waarvoor laadpalen als paddenstoelen uit de grond schieten, waren er nog geen faciliteiten om op een veilige, duurzame manier je e-bike of e-scooter op te laden.” Dat is niet alleen onhandig, maar ook gevaarlijk, benadrukt de ondernemer. Hij wijst daarbij op de risico’s die het noodgedwongen binnenshuis opladen van accu’s met zich meebrengt. Niet zelden veroorzaakt dat brandgevaar en daarmee ook verzekeringsproblemen.
Zonnepanelen
Rens heeft -samen met partnerbedrijven- een systeem ontwikkeld dat een antwoord geeft op deze problemen. De Hive ’n Drive is een fietsenstalling die aangedreven wordt door zonnepanelen. Gebruikers zetten hun voertuig neer, pakken de oplader voor hun merk (alle grote merken kunnen erop worden aangesloten) en laden de accu op. Bij genoeg licht komt de energie uit de zonnepanelen. Zo niet, dan uit de gewonnen energie die in batterijen wordt opgeslagen. “Zo’n universele, geïntegreerde oplossing, waarbij je dus zelf geen oplader meer mee hoeft te nemen, is er nog niet in Nederland en volgens mij nergens in Europa”, zegt Rens.
Alle materialen zijn recyclebaar. Daarnaast is de fietsenstalling bestand tegen vandalisme en extreme weersomstandigheden en is het systeem in diverse opstellingen op te bouwen. De levertijd is 6 weken en de investering voor een eenheid is zo’n 15.000 euro. “We kunnen snel opschalen. Als het moet kunnen we in korte tijd 100 eenheden leveren.”
Ook hulp nodig bij je energie-innovatie?
Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie: het Supportteam helpt jullie door innovaties op het gebied van duurzame opwek, opslag, besparing, distributie en management van energie van alle kanten goed te bekijken.
Het Supportteam heeft de specialisten in huis met inhoudelijke kennis van technische haalbaarheid, businesscase, financieringen en relevante netwerken. De focus ligt hierbij op innovaties voor de gebouwde omgeving, het MKB en de industrie. Maar energie-innovaties en initiatieven gericht op het reduceren van de CO2 uitstoot in het algemeen, zijn ook van harte welkom!