22 oktober 2024
Oplossingen nodig voor netcongestie bij groengasproductie
In 2030 moet 100 miljoen m3 groen gas worden geproduceerd in Overijssel. Daarmee kan 20% van het aardgasgebruik van alle huishoudens in Overijssel worden vervangen. Mestvergisting moet daar voor gaan zorgen. Bij mestvergisting op boerderijschaal is netcongestie echter een uitdaging. Onderzoekers gaan de komende maanden op zoek naar oplossingen.
Mestvergisting zelf kost weliswaar niet veel energie, maar om biogas op te waarderen tot groen gas is een opwerkinstallatie nodig. En die werkt alleen op een grootverbruikersaansluiting. De opwaardering bestaat eruit dat biogas op dezelfde kwaliteit wordt gebracht als het aardgas dat we gebruiken.
Op dit moment zijn er enkele tientallen boeren met initiatieven om samen groen gas te produceren in zogenaamde hubs. Meerdere boeren investeren dan samen in de benodigde apparatuur.
Erik Romp is projectleider voor bio-energie bij provincie Overijssel. Hij inventariseerde bij gemeenten hoe vaak netcongestie een probleem is bij deze initiatieven. “Dankzij de inventarisatie weten we dat het bij initiatieven speelt en dat de urgentie groot is. We willen voorkomen dat dit onze ambities in gevaar brengt. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat netcongestie snel is opgelost, terwijl we wel grote ambitie hebben voor groen gas. We hebben dus oplossingen nodig. Daarom hebben we besloten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”
Een idee daarbij heeft Romp al wel. “We kijken bijvoorbeeld naar installaties die minder stroom gebruiken. En waar boeren samenwerken voor mestvergisting, kan je de installatie bijvoorbeeld plaatsen op het erf waar nog wel ruimte is binnen de aansluiting. Ook kan een ondernemer zelf stroom opwekken voor de installatie.”
Het onderzoek moet een overzicht van maatregelen bieden om groengasproductie in geval van netcongestie alsnog mogelijk te maken. De resultaten moet er in januari liggen.
Meer lezen over groen gas? Ga dan naar dit transitieverhaal: Groen gas, goud in handen