Home Kennisplein Werkplaats West-Overijssel || 27 februari 2025 | Holstohus in Olst

Werkplaats West-Overijssel || 27 februari 2025 | Holstohus in Olst

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de Werkplaats!

 

 

Gemeentelijk actieplan netcongestie (sessie 3/1)

In werksessie 3 gaan we aan de slag met de afbakening van de rol van de gemeente en de opzet van een effectieve organisatie. Het kernwoord is eigenaarschap. Op welke aspecten kan de gemeente eigenaarschap nemen? Hoe organiseer je de samenwerking van de vele deeleigenaren van netcongestie intern en extern? In het eerste deel kijken we naar het stukje eigenaarschap van de gemeente.

Met: Tim Lammers

 

(ondiepe) Geothermie in Overijssel: kennisuitwisseling en verkenning voor vervolg

De gemeenten Zwolle en Deventer hebben beide onderzoek gedaan naar de potentie van ondiepe geothermie in hun gemeente. In deze sessie nemen wij jullie mee in de vraag of ondiepe geothermie veilig en verantwoord kan worden gecombineerd met drinkwaterwinning, de kosten van een geothermieboring, en de energetische balans van een warmtenet gevoed met geothermie. Daarna gaan we met de deelnemers van de sessie vooruitkijken: welke kansen zien wij voor (ondiepe) geothermie in West-Overijssel, welke acties moeten wij oppakken om deze kansen te benutten, kunnen we als gemeenten hierin samen optrekken, en welke kennisbehoefte hebben gemeenten?

Met: Mariska Schimmel & Stan van Rosmalen

 

Gemeentelijk actieplan netcongestie (sessie 3 deel 2)

 In werksessie 3 gaan we aan de slag met de afbakening van de rol van de gemeente en de opzet van een effectieve organisatie. Het kernwoord is eigenaarschap. Op welke aspecten kan de gemeente eigenaarschap nemen? Hoe organiseer je de samenwerking van de vele deeleigenaren van netcongestie intern en extern? In het tweede deel zoomen we dieper in op het stakeholderveld van deeleigenaren.

Met: Tim Lammers

 

Mini- en kleinschalige warmtenetten

Tijdens de sessie staan we stil bij de definities en uitdagingen (de handreiking). Daarnaast gaan we in op hoe dit onderwerp verwerkt zou kunnen worden in een warmteprogramma en welke vragen daarvoor beantwoordt dienen te worden.

Met: Lieke Noij

 

Natuurinclusieve opwek (2 van 2)

Vanaf 2025 financiert de SDE++ alleen nog natuurinclusieve projecten, en via de RES’en komen extra middelen beschikbaar voor concrete maatregelen. Dit biedt gemeenten een unieke kans om duurzame energieopwekking en natuur hand in hand te laten gaan. In deel 2 van dit tweeluik gaan we in op de rol die je als overheid kunt vervullen: hoe stel je de juiste eisen bij vergunningen? Wat kun je vragen van ontwikkelaars? En hoe geef je natuurinclusiviteit een structurele plek in je beleid?

Ook als je deel 1 van dit tweeluik hebt gemist, ben je van harte welkom. Meld je in dat geval bij voorkeur vooraf aan via onderstaand formulier; dan ontvang je achtergrondinformatie over hetgeen in deel 1 aan bod is gekomen.

Meld je hier aan.

Met: Anouk Schuren & Leander Broere (NMO)

 

Van wet naar actie (Wgiw & Wcw)

In deze tweede werksessie bouwen we voort op de kavelsystematiek en verdiepen we ons in de ontheffing binnen en buiten warmtekavels.

In het eerste deel van de werksessie zetten we beide vormen van de ontheffing uiteen aan de hand van de relevante wetteksten uit de WCW, bespreken de bijbehorende procedures die gemeenten moeten doorlopen met concrete voorbeelden en schenken ook aandacht aan uitzonderingen en bijzondere situaties, zoals bij nieuwbouw, overgangsrecht en de opt-out regeling. Daarnaast verkennen we strategische keuzes: welke ruimte biedt de wet en hoe benut je die?

In het tweede deel van de sessie passen we deze inzichten toe op een casus waarin de belangrijkste strategische afwegingen samenkomen en nodigen we u uit om hier stelling in te nemen.

Met: Liam Hartman

 

Lokaal eigendom voor gemeenten (1 van 4)

Deze sessie richt zich op de rol van de gemeente bij lokaal eigendom en ontwikkeling en financiering van windparken. Denk hierbij aan publieke energiebedrijven, ondersteuning binnen de wettelijke mogelijkheden, samenwerking met lokale initiatieven, etc.

We staan voor de opgave om 90 turbines te laten herrijzen! Wat kan de gemeente doen om lokaal eigendom bij wind te faciliteren?

We gaan in vier sessies de diepte in over windontwikkeling: de business case, de juridische invalshoek en financiering, en publieke energiebedrijven in de praktijk.

  • We raden aan om vanaf het begin aan te sluiten zodat kennishiaten in volgende sessies worden voorkomen. Trek ook vooral de jurist en financial binnen jouw gemeente aan de mouw en laat hen aansluiten.

Met: Mattijn Kroos (NMO) & Bernard Stornebrink (Enber)

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente

Dit is wat we doen