Werkplaats West-Overijssel || 21 nov 2024 | Holstohus in Olst
Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.
Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de Werkplaats!
Gemeentelijk actieplan netcongestie (introductie)
Doelgroep van deze sessie is gemeenteambtenaren. Netcongestie raakt ons allemaal. De komende jaren is er geen of zeer weinig ruimte voor nieuwe aansluitingen op het net. Dit heeft gevolgen voor bedrijven, basisvoorzieningen, nieuwbouw, en verduurzaming van gebouwen en mobiliteit. Wat kun je als gemeente doen om de gevolgen van netcongestie te beperken? Welke mogelijkheden heb je om bij te sturen? En wie heb je daarvoor nodig? In een serie werksessies op de werkplaatsen van november, december, januari en februari ondersteunen we je om te werken aan een gemeentelijk actieplan netcongestie. Tijdens de introductiesessie in november houden we een uitgebreide intake en zijn we op zoek naar jouw input. Waar zitten jouw vragen en behoeften als gemeente? Wat mag zeker niet ontbreken in deze serie werksessies? Op basis van jullie input geven we het vervolg van het traject vorm.
Met: Tim Lammers
De ondernemers in jouw gemeente helpen met verduurzamen, hoe dan?
“Introductie Ontzorgingsprogramma MKB & Versnellingsteam slimme oplossingen”
Je wilt dat de ondernemers in jouw gemeente toekomstbestendig ondernemen. Voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en mooie banen. Maar hoe help je ze hierbij? Waar moeten ze heen bij vragen over verduurzaming of netcongestie?
Provincie Overijssel helpt mee en heeft twee teams aangesteld: het ontzorgingsprogramma MKB en het Versnellingsteam Slimme Oplossingen.
Graag nodigen wij jullie uit voor deze werksessie waarbij wij deze teams introduceren. Tegen welke uitdagingen lopen ondernemers aan? Wat zijn de drempels die zij ervaren bij het verduurzamen van een pand of proces. Weke vragen komen wij op dit moment in de praktijk tegen?
Tijdens deze interactieve sessie behandelen we verschillende vragen van ondernemers die bij jouw gemeente binnen kunnen komen. Via welke route komen deze binnen en hoe worden deze vragen binnen jouw gemeente in behandeling genomen? Komt de ondernemer bij de juiste persoon terecht om zijn vraagstuk te beantwoorden?
Een belangrijk onderwerp is netcongestie. Netcongestie stagneert zowel de groei als de verduurzaming van bedrijven. Daarom is deze sessie interessant voor o.a. accountmanagers bedrijven en (beleids)medewerkers economie en duurzaamheid.
Met: Lyanne Flikkenschild & Marcella van Harn
Communicatie windprojecten
In veel gebieden in Overijssel loopt de aanmeldperiode voor initiatieven. In het voorjaar van 2025 starten de eerste projecten. Hoe ziet de communicatieopgave er in de projectfase uit? Welke partijen zijn daarbij betrokken en wie heeft welke rol?
Met: Geert Plender
Effectief samenwerken aan bedrijventerreinen binnen de regio West-Overijssel!”
Dit centrale onderdeel van het event staat volledig in het teken van samenwerking. In een interactieve sessie ga je samen aan de slag in multidisciplinaire teams om effectief samen te werken aan de verduurzaming van bedrijven(terreinen). Je werkt vanuit verschillende perspectieven (gemeente, provincie, bedrijventerrein) aan een concrete verduurzamingscasus. Het doel is om samen met collega’s te leren, nieuwe inzichten te ontwikkelen en praktische oplossingen te vinden die jij direct kunt toepassen in jouw eigen regio!
Met: Dicky van Keulen, PVB & VNG
Toekomstbestendige bedrijventerreinen: Het begint met samenwerking.
Om de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen in Nederland te versnellen, is een intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en publieke partijen noodzakelijk, met een integrale aanpak als sleutel. Door de huidige uitdagingen rondom netcongestie wordt het belang van deze samenwerking steeds belangrijker. Het bedrijventerrein van de toekomst beperkt zich echter niet tot energieoplossingen, maar richt zich ook op maatregelen tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval en hitte, het stimuleren van vergroening en biodiversiteit, circulariteit, energiebesparing en het creëren van een gezonde werkomgeving. In dit programma onderzoeken we diverse praktijkvoorbeelden en gaan we met deelnemers in gesprek over: Hoe werk je effectief samen in publiek-private partnerschappen op bedrijventerreinen? En welke lessen kunnen we leren van bestaande samenwerkingen op bedrijventerreinen?
Met: Dicky van Keulen & Christa de Ruyter (PVB)
Bestaand en nieuw beleid rondom bedrijven(terreinen) en hoe gemeenten daarop in kunnen spelen
Tijdens deze sessie nemen we je mee in door de laatste ontwikkelingen op het gebied van Europees, Rijks- en Provinciaal beleid die direct impact hebben op bedrijven en bedrijventerreinen. Je krijgt een helder overzicht van de kansen en uitdagingen die op ons afkomen. Vervolgens duiken we samen in een prikkelende discussie over hoe gemeenten deze kansen optimaal kunnen benutten en hun rol kunnen versterken.
We zetten elkaar aan het denken gezet om te komen tot concrete actieperspectieven voor gemeenten. Samen werken we aan een toekomstgerichte aanpak, met als hoofddoel: een klimaatneutraal 2050.
Met: Dicky van Keulen & Ruben van Brenk (VNG)
Mini-warmtenetten
Tijdens deze sessie zullen we ingaan op de handreiking die is ontwikkeld en in december zal uitkomen.
Met: Lieke Noij
Kennisloket & Leerlijn Energietransitie
Samen met de kennisinstellingen gaan we vanuit Nieuwe Energie Overijssel kijken hoe we de masterclasses in de toekomst kunnen vormgeven.
Met: Patricia van Ling
Adviseurs van de Toekomst
Heel graag vertellen we meer over ons educatieve project Adviseurs van de Toekomst – Nieuwe Energie Overijssel! Met Adviseurs van de Toekomst geven we leerlingen van het voortgezet onderwijs de kans om mee te denken over actuele energievraagstukken van échte opdrachtgevers: hoe ziet een duurzame wijk van de toekomst eruit? Hoe betrek je jongeren bij de energietransitie? Hoe stimuleer je Overijsselaars om minder energie te gebruiken?
Leerlingen uit het voorgezet onderwijs gaan zelf op onderzoek uit, spreken de experts en ontwikkelen daardoor een vakoverstijgende, onderzoekende houding. Hun oplossingen presenteren ze aan hun opdrachtgevers: bedrijven, maatschappelijke organisaties of de overheid, zoals Overijsselse gemeenten en de provincie.
Om leerlingen ook dit jaar weer van inspirerende actuele energievraagstukken te voorzien vragen we jullie mee te denken: Welke vraagstukken leven er in jullie gemeente? Welke partijen zouden interessante opdrachtgevers kunnen zijn voor de leerlingen? Of zou je zelf een klas willen begeleiden? En over welk onderdeel van je werk zou je graag eens de ideeën van leerlingen horen?
Met: Ilse Jansen
Samen sterk in de ontwikkeling van coöperatieve windprojecten
Hoe initiëren we een windproject volgens de PPE en andere regelgeving? Hoe komen we tot minimaal 50% lokaal eigendom (of meer) tegen gunstige omstandigheden (in onderhandeling met de commerciële ontwikkelaar)? Hoe komen we aan voldoende gekwalificeerde mensen?
Hoe krijgt een energiecoöperatie voldoende financiële middelen voor het ontwikkelen van een windproject? Hoe kan het bestuur zich ontwikkelen tot een effectieve opdrachtgever van een windproject? Dit zijn een aantal vragen die Piet-Hein Speel (werkzaam bij Energie Samen) kreeg toen hij sprak met de energiecoöperaties over o.a. de ambities rondom de windopgave en de ondersteuningsbehoefte. Tijdens de sessie ‘veelgestelde vragen bij coöperatieve windprojecten’ kunnen energiecoöperaties (en andere betrokkenen) van elkaar leren en helpen Piet-Hein en de provincie jullie aan de hand van de veelgestelde vragen verder.
Aanmelden kan bij: Piet-Hein Speel piet-hein.speel@energiesamen.nu
Met: Piet-Hein Speel
Waar en wanneer
Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente
ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede
Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel
Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst
Aanmeldlink werkplaats
Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.