Werkplaats West-Overijssel || 17 april 2025 | Holstohus in Olst
Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.
Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de Werkplaats!
Solar Carports – Lessons learned
Wat zijn de grootste uitdagingen bij de realisatie van een solar carport? Wat zijn de belangrijkste lessen die we hebben geleerd over de samenwerking met verschillende stakeholders? En welke successen hebben we behaald? Tijdens deze sessie willen we dieper ingaan op de inzichten wie we de afgelopen twee jaar hebben opgedaan in de opgave om solar carports te realiseren in Overijssel, en wat we hiervan kunnen leren voor toekomstige projecten.
Met: Pim van Luijk, Wouter Kamp en Astrid Hoekstra
Lokaal eigendom & Wind voor gemeenten: juridisch & financiering
(3 van 4)
Deze leergang ziet op de rol van de gemeente bij lokaal eigendom en ontwikkeling en financiering van windparken. Denk hierbij aan publieke energiebedrijven, ondersteuning binnen de wettelijke mogelijkheden, samenwerking met lokale initiatieven, en ga zo maar door. Hoe kan jouw gemeente lokaal eigendom realiseren?
Vorig jaar heeft NMO een breed gewaardeerde Leergang Wind georganiseerd. We zijn een jaar verder en staan nu voor de opgave om 90 turbines te laten herrijzen! Deze leergang richt zich op gemeenten. Wat kan de gemeente doen om lokaal eigendom bij wind te faciliteren?
Bij deze sessie gaan we het hebben over juridische invalshoeken en financiering van windontwikkeling en -molens. Want dat zijn echt twee verschillende dingen. We gaan het hebben over gemeentelijke garantstelling, anterieure overeenkomsten, aandeelhouderschap, staatsteun etc. Neem absoluut je juridische en financiële collega mee, want die gaat waarschijnlijk wat van moeten vinden van windmolens in jouw gemeente!
Deze sessie sluit goed aan op de sessie die de provincie georganiseerd met praktijkvoorbeelden over ondersteuning door gemeenten.
Met: Mattijn Kroos (NMO)
Kenissessie warmteopslag
We nodigen jullie graag uit voor een informatieve sessie over warmteopslag. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we wat warmteopslag is, de verschillende soorten warmteopslag, en het rapport van InvestNL over de kosten en baten van warmteopslag. Vervolgens gaan we interactief bezig en brainstormen over de kansen van warmteopslag binnen gemeenten en de uitdagingen te identificeren.
Met: Liam Hartman
Resultaten onderzoek zelflevering / lokale energiemarkt
(besloten)
Vorig jaar is een onderzoek gestart naar zelflevering en een lokale energiemarkt. Zonder tussenkomst van een commerciële leverancier kan energie worden uitgewisseld zoals tussen een lokale windmolen en het zwembad of gemeentehuis. De tussenresultaten en vervolgacties worden besproken.
Met: Thijs Mosterman
Opleidingen energiecoach
(besloten sessie)
Tijdens dit besloten overleg geven we in eerste instantie een update over de opleidingen en gaan we graag met de gemeenten in gesprek om gezamenlijk een aanbieder te selecteren. Suggesties hiervoor mogen worden verstuurd naar s.abakhti@overijssel.nl.
Met: Soufiane Abakhti & Anthony Voets
Netbewuste nieuwbouw
Netbewuste nieuwbouw: We bouwen netbewust of we bouwen niet.
Waarom deze koers, ondanks de grote woningbouwopgave? Wat is netbewuste nieuwbouw? Hoe kun je hier als gemeente op sturen?
Kom naar deze sessie om hier antwoorden op te krijgen.
Met: Jurgen Schoorlemmer (Deventer), Marieke Peterson (Enexis) en Thijs Mosterdman (Dalfsen)
Financiële ondersteuning van energie coöperaties door gemeenten
In Overijssel wordt hard gewerkt aan het realiseren van de windopgave. Daarbij is lokaal eigendom belangrijk. Dit vraagt o.a. iets van de energiecoöperaties. Maar vaak ook iets van de gemeente. Je kan de energiecoöperatie in je gemeente op verschillende manieren ondersteunen. Tijdens deze sessie laten we aan de hand van praktijkvoorbeelden van andere gemeenten zien wat je als gemeente kan doen. Deze sessie sluit goed aan bij de leergang lokaal eigendom en gemeenten die NMO in samenwerking met Enber organiseert.
Met: Jasper Ottink en Sylvia Kortenraij
Waar en wanneer
Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente
ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede
Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel
Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst
Aanmeldlink werkplaats
Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.