Home Kennisplein Werkplaats West-Overijssel || 16 januari 2025 | Holstohus in Olst

Werkplaats West-Overijssel || 16 januari 2025 | Holstohus in Olst

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de Werkplaats!

 

Energietransitie Game 

Op bedrijventerreinen komen veel transities samen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit en de overgang naar duurzame mobiliteit. Ondernemers, werknemers en gemeenten hebben er belang bij dat hun bedrijventerrein meebeweegt met alle ontwikkelingen. Maar hoe werk je nou goed samen met al deze stakeholders? De Transitiegame legt nadruk op samenwerking tussen ondernemers en overheden. In de game worden verschillende kansen en uitdagingen gesimuleerd. Deelnemers leren zo op een leuke, spelende wijze welke stappen zij kunnen nemen, ontdekken mogelijkheden en ontwikkelen samenwerkingsstrategieën. 

Met: Lectoraat Energietransitie (Windesheim) en Transitiemakers  

 

Gem. Actieplan netcongestie (deel 2 van 3) – Tim Lammers 

In deze tweede sessie over het gemeentelijk actieplan netcongestie gaan we onder begeleiding van Gábor en Christina aan de slag met de bouwsteen oplossingen. In het eerste blok kijken we terug op de eerste sessie en bespreken we waar de deelnemers tegen aan zijn gelopen bij het invullen van de impactanalyse. Vervolgens gaan we inhoudelijk de diepte in en onderzoeken we samen welke oplossingen er in algemene zin zijn om netcongestie aan te pakken. In het tweede blok gaan we samen aan de slag met de oplossingen. Hierbij inventariseren we of en hoe de oplossingen toe te passen zijn in de verschillende gemeentes. Kun je niet komen bij deze sessie? Kom dan een week eerder naar de werkplaats in Twente. 

Met: Tim Lammers 

 

Subsidie programmeringsafspraken Wind – Dicky van Keulen 

In november hebben PS middelen beschikbaar gesteld voor een subsidieregeling Programmeringsafspraken wind. In september hebben we, vooruitlopend op dat besluit, op de werkplaats alvast input opgehaald voor een regeling. De regeling is gemaakt op basis van deze input en in concept klaar. In de sessie bespreken we de (on)mogelijkheden van deze regeling voor de gemeenten. Aan het einde van de sessie weet je of de regeling voor jouw gemeente beschikbaar komt en waar je die voor in kunt zetten. 

Met: Dicky van Keulen 

 

Europese kansen in de energietransitie – Wouter Homans 

Weet jij welke kansen er in Europa liggen? Tijdens deze sessie leer je over relevante Europese subsidieprogramma’s en gaan we samen aan de slag met projectideeën binnen de energietransitie. Ook is er gelegenheid om al je vragen te stellen aan de experts van het Expertisecentrum Europa.  

Met: Julia Rombouts, Udo van Unen en Wouter Homans 

 

Energiebank: aanpak energiearmoede 

Tijdens deze sessie vertelt Energiebank Nederland namens LEA, de landelijke energiearmoede-aanpak, over de geleerde lessen in de aanpak energiearmoede de afgelopen periode. Rob Groen van de Energiebank Arnhem neemt jullie mee in de – o.i. – ‘rijke’ aanpak die Energiebank Arnhem hiervoor heeft ontwikkeld. We gaan met elkaar in gesprek over de rol van (schuld)hulpverleners, die een belangrijke rol hebben bij de aanmeldingen voor coaching-gesprekken. Daarnaast vertelt Rob meer over de opzet met 2-5 huisbezoeken en de ‘vertrouwde kringaanpak’ i.s.m. opbouwwerkers en buurtklusbedrijven. We staan daarnaast stil bij de proef met kwijtschelding van schulden en wisselen van gedachten over de Arnhemse aanpak om het sociale weefsel in kwetsbare focuswijken te versterken, zoals in de Geitenkamp. 

Met: Expertiseteam Gebouwde Omgeving 

 

Natuurinclusieve Opwek (sessie 1/2)
Vanaf 2025 financiert de SDE++ alleen nog natuurinclusieve projecten, en via de RES’en komen extra middelen beschikbaar voor concrete maatregelen. Dit biedt gemeenten een unieke kans om duurzame energieopwekking en natuur hand in hand te laten gaan. Maar hoe stel je de juiste eisen bij vergunningen? Wat kun je vragen van ontwikkelaars? En hoe geef je natuurinclusiviteit een structurele plek in je beleid? NP RES heeft landelijk opdracht gegeven aan de Natuur en Milieufederaties om beleidsmedewerkers van betrokken overheden bij de spijkeren. Natuur en Milieu Overijssel organiseert een tweedelige sessiereeks voor medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en omgevingsdiensten. Sessie 2 vindt plaats op de werkplaats van februari.
Kan je niet aanwezig zijn op één van de sessies, kijk dan of je kan aansluiten bij de werkplaats Twente in Enschede op 9 januari.
Meld je hier aan.  

Met: Anouk Schuren en Leander Broere (NMO) 

 

Kleine gemeenten en SMP (besloten)

Vergadering van 8 gemeenten over de voortgang van het gezamenlijk SMP traject.

Met: Anthony Voets

 

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente

Dit is wat we doen