Home Kennisplein Werkplaats Twente || 13 maart 2025 | ConnectU Campus

Werkplaats Twente || 13 maart 2025 | ConnectU Campus

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de werkplaats!

 

Lokale energiekeuzes: de gemeentelijke praktijk en de wisselwerking met de provinciale energievisie

Hoe brengen gemeenten hun energie ambities in kaart? Hoe ontsluiten we het volledige potentieel van het lokale energiesysteem? Hoe ziet de wisselwerking er uit met de provinciale energievisie en de landelijke ambities?  Waar liggen welke keuzes (niet) en hoe borgen we deze keuzes in samenwerkingsafspraken en beleid?  Met deze vragen zijn we vanuit het Samenwerkingsprogramma Integraal Programmeren van het Energieysteem (SP IPE) , NP RES en NPLW  in gesprek gegaan met verschillende gemeenten. Om te onderzoeken hoe we in het proces van Integraal Programmeren de wisselwerking tussen de lokale, regionale en landelijke schaal beter kunnen faciliteren.

Tijdens de sessie B&B vol energie (Burgers & Bedrijven) delen we de eerste uitkomsten en conclusies van het traject. We  kijken samen naar de lokale ambities en de wisselwerking tussen de provinciale energievisie- en plannen op gemeentelijke schaal.  We willen graag onze conclusies toetsen in gesprek met jullie en aan de hand van voorbeelden uit de praktijk in Overijssel. De inzichten worden meegenomen in het vervolgtraject lokaal vermogen van het Samenwerkingsprogramma Integraal Programmeren van het Energiesysteem (SP IPE). Deze sessie wordt georganiseerd vanuit het Samenwerkingsprogramma Integraal Programmeren van het Energiesysteem,  SP IPE partners: Ministeries KGG, VRO en I&W, VNG, IPO, RVO, NP RES en Netbeheer Nederland.

Met: Martijn Wilbrink

 

Van wet naar actie (Wgiw & Wcw): ontheffing

In deze tweede werksessie bouwen we voort op de kavelsystematiek en verdiepen we ons in de ontheffing binnen en buiten warmtekavels.

In het eerste deel van de werksessie zetten we beide vormen van de ontheffing uiteen aan de hand van de relevante wetteksten uit de WCW, bespreken de bijbehorende procedures die gemeenten moeten doorlopen met concrete voorbeelden en schenken ook aandacht aan uitzonderingen en bijzondere situaties, zoals bij nieuwbouw, overgangsrecht en de opt-out regeling. Daarnaast verkennen we strategische keuzes: welke ruimte biedt de wet en hoe benut je die?

In het tweede deel van de sessie passen we deze inzichten toe op een casus waarin de belangrijkste strategische afwegingen samenkomen en nodigen we u uit om hier stelling in te nemen.

Met: Liam Hartman

 

Communicatie & Wind

De sessie is voor communicatieadviseurs, maar ook beleidsadviseurs zijn welkom. Het is in principe open, maar communicatieadviseurs worden ook gericht uitgenodigd. De sessie gaat over communicatie en wind. Communicatieadviseur Bitoen Tran van de Gemeente Ommen komt vertellen hoe zij de communicatie over windenergie hebben ingericht. Daarnaast stemmen de gemeente-en provincieambtenaren af over de communicatiemomenten en boodschappen rond de mogelijke windprojecten in Twente.

Met: Sara Wortelboer, Nieuwe Wending

 

Solar Carports – Lessons learned

Wat zijn de grootste uitdagingen bij de realisatie van een solar carport? Wat zijn de belangrijkste lessen die we hebben geleerd over de samenwerking met verschillende stakeholders? En welke successen hebben we behaald? Tijdens deze sessie willen we dieper ingaan op de inzichten wie we de afgelopen twee jaar hebben opgedaan in de opgave om solar carports te realiseren in Overijssel, en wat we hiervan kunnen leren voor toekomstige projecten.

Met: Pim van Luijk, Wouter Kamp en Astrid Hoekstra

 

Learning community WUP:  programmatische benadering en uniformiteit

De getallen voor de wijkgerichte energietransitie zijn groot. In Twente allen al zijn 475 ‘wijken’. In de huidige invulling van de wijkgerichte aanpak is ‘de wijk’ het vertrekpunt. Door in te zetten op ‘voorbeeldwijken’ heeft het programma Aardgasvrije wijken de focus sterk gelegd op een projectaanpak in de geselecteerde wijken. In een projectaanpak wordt vooral naar binnen gekeken; je zoomt in. Elke wijk zijn eigen eilandje en eigen projectaanpak. De variatie is hierdoor groot. We kunnen het ook zien als een ‘regionale opgave’. Een programma voor de regio Twente. We kunnen toewerken naar een modulaire aanpak en een catalogus van oplossingen. Wil je horen hoe andere gemeenten een WUP opstellen? Welke keuzes zij maken en tot bepaalde besluiten komen? Om vervolgens als resultaat op zoek te gaan naar constanten en repetitie als invulling voor een Twents WUP template? Kom dan naar onze sessie!
Deze sessie is een eerste verkenning en co-creatie rondom het thema WUP’s – WijkUitvoeringsPlannen.
Het doel is om een vervolg hieraan te geven in een Challenge-Based Learning Community; een club mensen met hetzelfde vraagstuk die volgens de ‘gaserop methode’ (kaizen-achtige manier) in 10 weken tot een resultaat komen. We zullen je dan ook vragen om hierop in te schrijven. De plaats, data en tijden van deze sessies plannen we in met de groep.

Met: Daniëlle Aagter (UT) en Susanne Rijker

 

Lokaal eigendom & wind voor gemeenten: businesscase windpark (2 van 4)

Met: Mattijn Kroos (NMO)

 

Twentse biogas/groengas Coalitie

Biogas en groengas spelen een belangrijke rol in de energie- en landbouwtransitie. Dit willen we in Twente graag gezamenlijk oppakken en hiervoor willen we een sterke, duurzame coalitie opzetten.  Tijdens deze werksessie bouwen we voort op de resultaten van de vorige werkplaatssessie in februari. We delen de belangrijkste inzichten en gaan van ambitie naar concrete afspraken.

Met: Marloes Nijland

 

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel 

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

 

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente

Dit is wat we doen