Werkplaats Twente || 12 dec 2024 | ConnectU Campus
Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.
Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de werkplaats!
Gemeentelijk actieplan netcongestie
Netcongestie raakt ons allemaal. Zonder stroom staat alles stil… Laten we de tijd die we hebben zo goed mogelijk gebruiken!
In een serie werksessies op de werkplaatsen van december, januari en februari ondersteunen we je om te werken aan een gemeentelijk actieplan netcongestie. Wat kun je als gemeente doen om de gevolgen van netcongestie te beperken? Welke mogelijkheden heb je om bij te sturen? En wie heb je daarvoor nodig? We gaan onder andere in op het inzichtelijk maken van het probleem en de gevolgen, oplossingen voor gemeenten, rolneming, organisatie en financiën.
Wil je er wel graag bij zijn, maar kun je niet? Sluit dan aan bij deze sessie op de werkplaats in West-Overijssel op 19 december.
Met: Tim Lammers
Verduurzaming zwembaden
Zwembaden zijn over het algemeen grootverbruikers van energie. Voor zowel oudere, maar ook nieuwe zwembaden blijkt het voor verduurzaming van groot belang om de klimatisering op orde te hebben. In deze kennissessie schetsen we de dominante energiestromen in zwembaden en opties om het energieverbruik te verlagen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld behandelen we een aantal inzichten en “lessons-learned”. Deze sessie biedt de deelnemers praktische handvatten om inzicht te krijgen in het energieverbruik van een zwembad en eventueel te nemen maatregelen.
Met: Hans Scholten, Supportteam Energie Innovatie
Warmtegemeenschappen
Vervolg op sessie van 10 oktober
Met: Simone Huntink
Een bronnenstrategie voor Twente in relatie met de Startanalyse (besloten)
Gemeenten staan voor de opgave om voor 31 december 2026 een Warmteprogramma op te stellen en te laten vaststellen door het college. Dat moet inzicht geven welke wijken, buurten en dorpskernen in de komende 10 jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt. Inzicht in de beschikbare duurzame warmtebronnen is voor de warmtetransitie belangrijk. Daarom is er vanuit de regionale samenwerking opdracht gegeven om de beschikbare lokale en bovenlokale warmte bronnen te inventariseren die nu en in de toekomst geschikt en beschikbaar zijn. Wat in Twente betaalbare collectieve warmte-oplossingen zijn oftewel de aanleg van warmtenetten of andere warmte-infrastructuur.
Tijdens deze werksessie bespreken we de aanpak voor het opstellen van de bronnenstrategie en de wijze waarop gemeenten worden betrokken. Het nationaal programma lokale warmtetransitie (NPLW) geeft uitleg over de startanalyse van PBL die op 12 december 2024 beschikbaar komt. Ook wordt inzicht gegeven over de wijze waarop de lokale warmtetransitie in de toekomst wordt gemonitord.
Met: Ineke Nijhuis, Frits Verheij (Greenvis) en Roelf van Til (NPLW)
Energieloket (besloten)
Energieloketten Twente, wat hebben we gezamenlijk bereikt in 2024 en hoe gaan we verder in 2025.
Met: Michael Breit
CO2 Monitor
Gemeenten hebben lokaal energie- en klimaatbeleid, en via de RES zijn er ook op regionaal niveau ambities geformuleerd. Om de voortgang te kunnen monitoren, en om proactief te kunnen (bij)sturen op de eigen klimaatambitie is informatie nodig. Informatie over: 1) de voortgang en reeds geboekte resultaten, 2) een prognose van de voortgang op basis van eigen beleid en 3) inzicht in de resterende opgave.
Omdat alle landelijke klimaatdoelen gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen ligt het voor de hand om hier ook op lokaal niveau te sturen.
De gemeente Enschede heeft aan Berenschot gevraagd om de voortgang ten aanzien van broeikasgasuitstoot in kaart te brengen. Het dashboard biedt de volgende informatie:
- Monitoring: inzicht in lokale voortgang van de CO2eq-reductie sinds 1990
- Prognose voor 2030 e.v.
- Fair share doel voor 2030
- Sturingsinformatie: inzicht in hoe groot de resterende opgave is en waar kansen liggen om een verdere bijdrage te leveren aan het realiseren van de ambities
Op de werkplaats wordt deze CO2 monitor van Enschede nader toegelicht.
Met: Anne-Roos de Bloois
Waar en wanneer
Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente
ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede
Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel
Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst
Aanmeldlink werkplaats
Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.