Home Kennisplein Werkplaats Twente || 10 april 2025 | ConnectU Campus

Werkplaats Twente || 10 april 2025 | ConnectU Campus

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de werkplaats!

Sturen op werkelijk energie gebruik met de WEii en het Energiekompas

Wil je beter kunnen sturen op werkelijk energiegebruik en het nemen van slimme verduurzamingsmaatregelen bij de huidige netcongestie? Laat je dan inspireren door deze sessie. Interessant voor vastgoed- en beleidsmedewerkers, energie-coördinatoren/adviseurs.
Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en maatregelen bij de huidige netcongestie?
Het energielabel toont hoeveel energie een gebouw in theorie gebruikt, maar het is relevanter om inzicht te hebben in het werkelijke energiegebruik van het gebouw. En dat is precies wat de WEii-score aangeeft. WEii staat voor de Werkelijke Energie intensiteit indicator en geeft het energiegebruik van een gebouw in kWh/m² weer. Het EnergieKompas combineert het energielabel en de WEii-score en geeft in één oogopslag inzicht in de verduurzamingsroute van jouw gebouw(voorraad) (portefeuille). Het gaat tenslotte bij het behalen van de klimaatdoelen om de daling van het werkelijk energiegebruik en de daaraan verbonden CO₂-emissies.
Tijdens deze sessie geven we inzicht in de methodiek en delen we de ervaring van de Gemeente Hardenberg met het implementeren hiervan. Hoe kan deze methodiek je helpen om de ambities en versnelde verduurzaming te realiseren? Hoe neem je een bestuurder mee in deze route? Wat zijn de do’s en dont’s en welke dillema’s loop je tegenaan.

Met: Richard Gerritsen Mulkes

Van wet naar actie (Wgiw & Wcw): aanwijsbevoegdheid 

In deze derde werksessie verdiepen we ons in de aanwijsbevoegdheid uit de WGIW en de raakvlakken met de WCW en de strategische keuzes die gemeenten hebben te maken om de aanwijsbevoegdheid in te zetten.

In het eerste deel bespreken we de wetteksten van de WGIW en relevante punten uit de Wcw, gaan we in op de mogelijkheden voor gebieden met collectieve en individuele warmteoplossingen en de impact op gemeentegrensoverschrijdende warmtekavels en netcongestie.

Vervolgens verdiepen we ons in de relatie tussen de aanwijsbevoegdheid en de warmtebusinesscase en betaalbaarheid, subsidies, financierbaarheid en beleidsinstrumenten die in de maak zijn.

In het tweede deel passen we deze inzichten toe in een interactieve casus.

Met: Liam Hartman

Financiële ondersteuning van energiecoöperaties door gemeenten

In Overijssel wordt hard gewerkt aan het realiseren van de windopgave. Daarbij is lokaal eigendom belangrijk. Dit vraagt o.a. iets van de energiecoöperaties. Maar vaak ook iets van de gemeente. Je kan de energiecoöperatie in je gemeente op verschillende manieren ondersteunen. Tijdens deze sessie laten we aan de hand van praktijkvoorbeelden van andere gemeenten zien wat je als gemeente kan doen. Deze sessie sluit goed aan bij de leergang lokaal eigendom en gemeenten die NMO in samenwerking met Enber organiseert.

Met: Jasper Ottink en Sylvia Kortenraij

 

Integrale collectieve buurtaanpakken – De markt en kennisinstellingen

Met: Ineke Nijhuis

 

Lokaal eigendom & Wind voor gemeenten: 
juridisch & financiering
(3 van 4)

Deze leergang ziet op de rol van de gemeente bij lokaal eigendom en ontwikkeling en financiering van windparken. Denk hierbij aan publieke energiebedrijven, ondersteuning binnen de wettelijke mogelijkheden, samenwerking met lokale initiatieven, en ga zo maar door. Hoe kan jouw gemeente lokaal eigendom realiseren?

Vorig jaar heeft NMO een breed gewaardeerde Leergang Wind georganiseerd. We zijn een jaar verder en staan nu voor de opgave om 90 turbines te laten herrijzen! Deze leergang richt zich op gemeenten. Wat kan de gemeente doen om lokaal eigendom bij wind te faciliteren?

Bij deze sessie gaan we het hebben over juridische invalshoeken en financiering van windontwikkeling en -molens. Want dat zijn echt twee verschillende dingen. We gaan het hebben over gemeentelijke garantstelling, anterieure overeenkomsten, aandeelhouderschap, staatsteun etc.  Neem absoluut je juridische en financiële collega mee, want die gaat waarschijnlijk wat van moeten vinden van windmolens in jouw gemeente!

Deze sessie sluit goed aan op de sessie die de provincie georganiseerd met praktijkvoorbeelden over ondersteuning door gemeenten.

Met: Mattijn Kroos (NMO)

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel 

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente

Dit is wat we doen