Home Kennisplein Symposium ‘Eerste ervaringen met NIP/ LAI’

Symposium ‘Eerste ervaringen met NIP/ LAI’

Ben jij benieuwd hoe andere gemeenten hun lokale isolatieaanpak vormgeven en welke lessen zij daaruit trekken? En wil je meer weten over de tweede tranche van de SpUk LAI en hoe je die optimaal kunt inzetten? Reserveer dan 3 oktober in je agenda voor het symposium over de eerste ervaringen met de lokale aanpak isolatie!

Waarom deelnemen?

De uitvoering van de eerste tranche van het NIP LAI is in veel gemeenten gestart, en dit is een uitstekend moment om stil te staan bij de eerste resultaten. Wat gaat er goed? Waar liggen verbeterpunten? Deze inzichten zijn niet alleen nuttig voor je huidige aanpak, maar ook essentieel omdat de plannen voor de tweede tranche eind oktober ingediend moeten worden. Tijdens het symposium krijg je de kans om ervaringen te delen en te leren van andere gemeenten.

Programma 3 oktober

Ochtend (inloop 9:30 – aftrap 10:00): We starten de dag met een update over de NIP: welke ontwikkelingen zijn er, welke best practices kunnen we delen, en waar moet je op letten bij de tweede tranche? Ook het NPLW (Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie) komt langs om de verschillen tussen de eerste en tweede tranche van het NIP toe te lichten. Daarnaast kun je je ideeën en feedback direct aan beleidsmakers van het Rijk meegeven, zodat de uitvoering van de lokale isolatieaanpak in de toekomst nog beter aansluit bij de praktijk.

Middag: Deelsessies In de middag verdelen we ons in vier interactieve deelsessies waarin we dieper ingaan op cruciale thema’s rondom de lokale isolatieaanpak. Drie sessies staan al vast, de vierde sessie wordt binnenkort bekendgemaakt.

1. Label B of beter? Door richting nul op de meter!
Spreker: Rik Altena, DWA
Met de lokale isolatieaanpak bereik je waarschijnlijk ook bewoners die hun huis al voldoende nageïsoleerd hebben. Zij zijn klaar om de overstap naar een aardgasvrije warmtebron te gaan zetten, maar die stap maakt lang niet iedereen vanzelf: vaak wordt de hoge investering of lange terugverdientijd gezien als belemmerende factor genoemd om nog niet aan de (hybride) warmtepomp te gaan.
Ook leven er – inmiddels verouderde – belemmerende ideeën, over lawaai van buitenunits of omvormers, of dat er geen financiering voor te krijgen is.

Rik Altena van adviesbureau DWA neemt jullie in dit uur mee in de laatste technologische innovaties én gaat in op slimme marketingstrategieën. Aan het eind van de sessie weet je hoe je de interesse in aardgasvrije warmteoplossingen vasthoudt en hoe je bewoners aanspoort de volgende stap te zetten.

2. Welke ruimte biedt de AVG?
Spreker: Wilmar Hendriks, Control Privacy
Vanuit de aanpak energiearmoede horen we regelmatig dat het delen van gegevens, bijvoorbeeld tussen het sociaal domein en team energietransitie, tegen beperkingen aanloopt.
In deze sessie gaat Wilmar Hendriks, privacy-expert in het sociaal domein, met jullie in gesprek:

  • Onder welke voorwaarden kun je bestanden (pragmatisch) delen intern, bv. tussen sociaal domein en duurzaamheid/energietransitie, om kwetsbare bewoners te helpen? Bv. wie de energietoeslag heeft ontvangen, om hen een gericht en hoger subsidieaanbod te doen.
  • Hoe benut de je ruimte binnen de AVG om bij te houden wie welke maatregel heeft genomen, als opstapje naar een woning-/ gebouwpaspoort?
  • Hoe lang mag/moet je data bewaren?
  • Hoe werkt de AVG, waar zitten mogelijke knelpunten, waar zit ook juist ruimte terwijl we denken van niet?
  • Is er recent nog iets veranderd specifiek rondom NIP LAI?

3. Samenwerking met energiecoöperaties
Spreker: Krijn Korver, Energie Samen
Heb je te maken met lokale energie-initiatieven die betrokken willen worden bij de uitvoering van de warmtetransitie? In deze sessie bespreken we de kansen én valkuilen van de samenwerking met lokale partijen. Hoe zorg je ervoor dat hun inbreng waardevol is en dat zij geen verwachtingen creëren die ze niet waar kunnen maken? Je loopt de sessie uit met praktische tips om de samenwerking met lokale initiatieven succesvol vorm te geven.

4. Afhaakfactoren en conversieproblemen
Sprekers: DoeTank (Squarewise) en Rob Raijmakers (Gemeente Hardenberg)
Heb je te maken met lage conversie in je NIP-aanpak, zoals bewoners die na een eerste gesprek toch afhaken? In deze sessie brengen we met Squarewise de bewonersreis in kaart aan de hand van de DoeTank-methode. Rob Raijmakers deelt hoe de gemeente Hardenberg deze afhaakfactoren heeft aangepakt en welke successen dat heeft opgeleverd. Je krijgt praktische inzichten mee over hoe je de conversie kunt verbeteren en afhaakfactoren in je eigen gemeente kunt verminderen.

De vierde deelsessie wordt later aangekondigd, dus houd je mailbox in de gaten voor meer informatie!

Netwerken en inspiratie

Naast de inhoudelijke sessies is er ook voldoende ruimte om met collega’s van andere gemeenten in gesprek te gaan. Het symposium biedt een inspirerende en interactieve setting waarin je van elkaar kunt leren, nieuwe inzichten kunt opdoen en praktische ideeën kunt verzamelen voor jouw lokale isolatieaanpak.

Locatie

Het symposium vindt plaats bij Stichting Bewonersinitiatief De Hagedoorn, Wilgenstraat 11, 7605 EG Almelo. Deze locatie is op ongeveer 15 minuten loopafstand van station Almelo.

Aanmelden

Interesse gewekt? Meld je aan door een mail te sturen naar expertiseteamgo@overijssel.nl. Voel je vrij om de uitnodiging door te sturen naar collega’s en relaties. Heb je specifieke wensen voor het programma of dieetwensen? Geef dit dan door via deze link.

We hopen je op 3 oktober te zien voor een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling!