ETGO Uitwisselingsuurtje: online inloopmoment voor gemeenten
In dit maandelijks online uurtje staat een thema uit de warmtetransitie centraal. Dit laagdrempelige initiatief biedt gemeenten de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over diverse inhoudelijke vraagstukken. Een inhoudsexpert vanuit het ETGO is aanwezig om vragen te beantwoorden.
Op 10 december van 13.00 – 14.00 uur is er weer een uitwisselingsuurtje vanuit het Expertiseteam.
Hoe goed ken je als gemeente jouw wijken/ kernen? Dat wordt steeds belangrijker. Enerzijds vanuit beleidsopgaven waarbij je bewoners ‘met afstand tot de gemeente’ wilt bereiken. Denk aan energiearmoede. Anderzijds vanuit het op te stellen warmteprogramma. Daarvoor dient niet alleen de ‘technische foto’ van een wijk gemaakt te worden, maar ook de ‘sociaal-economische’. De keuze die je als gemeente maakt voor het voorkeursalternatief voor aardgas heeft namelijk vergaande gevolgen voor de bewoners. Zowel qua woongedrag, maar ook qua investeringen in de woning en eventueel aansluiten op een warmtenet. Hiermee zijn draagvlak icm de financiële mogelijkheden van bewoners belangrijke factoren om rekening mee te houden. Bij draagvlak spelen op de achtergrond zaken als eerdere negatieve ervaringen, wantrouwen naar de overheid/ gemeente, klimaatontkenning en een gering doenvermogen een rol.
Onze stelling: alleen als je van elke wijk beide foto’s – de technische én de sociaal-economische – hebt, ben je in staat een kansrijk/ succesvol toekomstscenario voor een wijk te ontwerpen. Als vervolg op het leerlab ‘DNA van de wijk’ dat we dit jaar organiseerden, zijn we als expertiseteam druk doende een ‘wijk-quickscan’ te ontwikkelen. Hiermee kun je als gemeente al je wijken/ kernen scannen op zaken waarvan bekend is dat die samenhangen met genoemd draagvlak/ doenvermogen/ vertrouwen.
Binnen deze scan onderscheiden we drie ‘lagen’: zelfredzaamheid (o.a. doenvermogen individuele bewoner), samenredzaamheid (o.a. cohesie wijk) en steun vanuit gemeente (o.a. subsidieregelingen). De inzichten die uit de scan komen, bieden vervolgens aanknopingspunten om de basisaanpak voor wijken waar dat nodig is, op maat te snijden. Denk aan aanpassingen aan de boodschap, de (communicatie) activiteiten, taal maar ook afzenderschap. Hiermee zijn/ worden ‘in den lande’ al heel positieve ervaringen mee opgedaan. Denk aan het contact zoeken met een wijkraad of grote Turkse gemeenschap en het werven en inzetten van energiecoaches met eenzelfde – culturele – achtergrond of die woonachtig zijn in de wijk waar ze actief worden.
Op 10 december om 13:00 uur praten we jullie hier tijdens een uitwisselingsuurtje over bij. En horen we natuurlijk graag in welke mate jullie al een beeld hebben van – de genoemde 3 lagen van – jullie wijken/ kernen.