12 april 2021
Energiecoöperatie Endona zorgt met zonnepark voor balans in het landelijke stroomnet
Flexibel leveren van energie
Energiecoöperatie Endona heeft een 2,2 MW zonnepark in Heeten voor de inwoners in de omgeving. Samen met de landelijke coöperatiekoepel Energie Samen en het Heetense bedrijf Escozon is Endona als eerste burgerinitiatief via een crowdbalancingplatform van TenneT betrokken bij het flexibel leveren van energie aan de landelijke netbeheerder Tennet. Vanuit een batterijsysteem dat staat opgesteld in het zonnepark wordt dit geleverd via Escozon, die zich hiervoor heeft gekwalificeerd als Balance Service Provider (BSP) voor TenneT.
Overijsselse primeur
Bij het Overijsselse zonnepark is, achter de meter, een Vlakplaat loodzuurbatterij van Centurion geplaatst met een capaciteit van 1 MW. (1.000kWh). Escozon treedt op als aggregator, die namens Endona capaciteit aanbiedt aan Tennet. Endona is de eerste Energie Coöperatie met een zonnepark in Nederland dat helpt bij het creëren van balans op het landelijke net. Een mooie primeur van deze techniek die kan bijdragen aan de energietransitie in Overijssel!
Het zonnepark is met een lening van Energiefonds Overijssel tot stand gekomen. Het park is voor 100% in lokaal eigendom. ‘Lokaal verankerde projecten lijken de sleutel tot succes’ zegt Endona hier zelf over. En daarin nemen ze nu een volgende innovatieve stap met opslag in grote batterijen.
Veilingen
Het zonnepark van Endona doet, samen met Escozon, nu officieel mee aan de dagelijkse veilingen die Tennet houdt voor haar secundaire regelvermogen (aFRR). De veilingen zorgen ervoor dat grotere vermogens beschikbaar komen om wisselingen op het net op te kunnen vangen. De zonne-energie wordt overdag in de batterij opgeslagen. Vervolgens wordt de stroom in de nacht op afroep van Tennet geleverd op het moment dat er een tekort is op het net. Endona krijgt dan, bovenop de vergoeding voor de geleverde stroom, een extra vergoeding omdat ze meehelpen het tekort aan stroom op te lossen.
Noodzakelijk
Dominique Doedens van Adviesbureau Escozon treedt hierbij op als aggregator, en begeleidt Endona bij het flexibel maken van de opgewekte stroom. Dit is de eerste stap om te komen tot een landelijke aggregator voor alle energie coöperaties onder de koepel van Energie Samen. Opslag is net zo noodzakelijk als duurzame productie. Doedens: ‘Het is hiermee mogelijk om voor lokale energie initiatieven een betere businesscase te realiseren. Het kan zo zijn dat de vergoeding om stroom níet direct op het net te brengen hoger is dan die om het wel te doen. En op deze wijze kunnen wij de energie uit de batterij op een later moment aan de netbeheerder aanbieden. Hierdoor komt een duurzaam lokaal energiesysteem steeds een stap dichterbij. Daar werken wij graag aan mee’