1 oktober 2020
Eerste bootje drijvend zonnepark op zandwinplas Kloosterhaar te water gelaten
Drijvend zonnepark
In de gemeente Hardenberg is GroenLeven gestart met de realisatie van het drijvend zonnepark op de zandwinplas nabij Kloosterhaar. Op 30 september is het symbolische eerste zonnebootje te water gelaten door wethouder Jan ten Kate, duurzaamheidsambtenaar Peter Hermans, ecoloog Johan Poffers (IVN) en Frank Oomen (GroenLeven).
Met ruim 40.000 zonnepanelen wordt er, wanneer gereed, 15,7 MW stroom opgewekt voor zo’n 5.000 huishoudens. Het drijvend zonnepark is een voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie: door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden.
Landschappelijke inpassing
In het ontwerp van het zonnepark is veel rekening gehouden met landschappelijke inpassing. De zandwinplas is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.
Het drijvende systeem, ontwikkeld door GroenLeven, is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. Dit draagt bij aan de instandhouding van de ecologie. Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar visjes bescherming in kunnen vinden en zich in kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, zal de ecologie in de komende 5 jaar gemonitord worden.
Natuurlijk bespaart een zonnepark CO2-uitstoot, maar ook bij de bouw van het zonnepark wordt er gedacht over de vermindering van CO2-uitstoot. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een elektrische verreiker.
Verduurzaming
De komst van de bron van groene energie betekent een boost voor de energietransitie in de gemeente. De verduurzaming van de regio Hardenberg houdt echter niet op met de komst van het drijvende zonnepark. Zo speelt participatie een grote rol. De omwonenden die in de nabijheid van het drijvende zonnepark wonen kunnen meeprofiteren van de komst van het zonnepark. Zij kunnen met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor eigen woning.
Er wordt ook een participatiemogelijkheid ontwikkeld. Met het platform Duurzaam Investeren kan de omgeving investeren in het zonnepark en hiervan profiteren. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfondsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.