Home Actueel De rol van flexibiliteit in het energiesysteem

12 maart 2021

De rol van flexibiliteit in het energiesysteem

Integratie

De omschakeling naar een hernieuwbaar en decentraal energiesysteem is in volle gang. Daarbij wordt op verschillende fronten gewerkt aan de invulling van de lokale opwekambities. Echter hoe zorgen we er ook voor dat ook in de toekomst de opwek van energie aansluit bij de vraag? En hoe voorkomen we dat de energienetten niet overbelast raken?

 

De verdere integratie van niet stuurbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, zorgt in een toenemende mate voor behoefte aan flexibiliteitsoplossingen. De markt voor flexibiliteit wordt traditioneel ingevuld door fossiele energiecentrales, maar wie gaat in de toekomst de benodigde flexibiliteit bieden.

Decentraal gedistribueerd energiesysteem

Tijdens Lunchen met Nieuwe Energie schetste Dirk Jan afgelopen woensdag de transitie van een centraal hiërarchisch naar een decentraal en gedistribueerd energiesysteem, en de cruciale rol van nieuwe vormen van flexibiliteit om het systeem in balans te houden. In de praktijk zien we dat tekorten aan transportcapaciteit een steeds grotere barrière vormt voor het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in Overijssel. Naast de benodigde uitbreidingen en verzwaringen van het elektriciteitsnet bieden betere benutting van het net, en systeemintegratie oplossingen in de transitie naar een toekomstbestendig energiesysteem.

 

Voor ondernemers liggen er kansen voor slimme innovatieve flexibiliteitsoplossingen en vanuit de overheden helpt het als op een meer geïntegreerde manier naar de energie-opgave te kijken. Dit betekent dat we niet alleen moet kijken naar de benodigde capaciteit aan hernieuwbare opwek, maar ook naar wanneer, waar en tegen welke maatschappelijke prijs de opwek plaats vindt.  Een uitdagende puzzel waar we samen de schouders onder zetten.

 

Tips!

Handreiking Energie Samen

Slimme energiecombinaties zijn concrete mogelijkheden om bij de opwek van duurzame elektriciteit aan de slag te gaan met systeemintegratie: het afstemmen van delen van ons energiesysteem. Slimme energiecombinaties in de regio ondersteunen systeemintegratie binnen een nieuw, duurzaam energiesysteem. De handreiking van Energie Samen gaat over systeemintegratie met slimme energiecombinaties.

 

Uitzending VPRO Tegenlicht: De race om de superbatterij

Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Een verkenning van de nieuwe opslagmogelijkheden en -technieken. Kijk de aflevering van VPRO tegenlicht voor meer informatie.

 

MOOI regeling

Binnenkort gaat een extra ronde van de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) open. Deze extra ronde is gericht op systeemoplossingen om het energiesysteem klaar te maken voor grote hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit. De precieze datum van openstelling volgt spoedig. Partijen mogen tot uiterlijk 4 mei een vooraanmelding indienen. Klik hier voor meer informatie.

Volgende Lunchsessie: Hoera of help: ik krijg een warmtepomp!

Op 14 april gaan we lunchen met André Haverkort, en Ralph Plantagie, beiden werkzaam bij de InnovatieHub van Nefit-Bosch en dagelijks bezig met de ontwikkeling van warmtepompen.

Meld je ook aan voor deze volgende inspirerende ‘Lunchen met Nieuwe Energie’!