25 juli 2023
Blog #52 Trainees op reis: ambassade
Door Lucca Koekoek – trainee Nieuwe Energie Overijssel
Onze energietrainees sloten hun traineeship af door buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep ging een week naar Kopenhagen, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn. Tijdens een bezoek aan de Nederlandse ambassade ontdekte Lucca Koekoek wat de kracht van risico’s nemen en het roer volledig omgooien kan zijn.
Het gebouw leek op een typische ambassade, een mooi klassiek gebouw met een wapperende Nederlandse vlag en bij de deur het logo van het Koninkrijk Der Nederlanden. Toch een mooi en vertrouwd aanzicht in een voor mij onbekende stad. Eenmaal binnen kregen wij een warm welkom, met daarbij natuurlijk een typische Nederlandse versnapering; de stroopwafel. De presentatie werd verzorgd door twee medewerkers van de Nederlandse ambassade, een Deen die werkt als senior beleidsmedewerker economie en handel en een Nederlandse trainee. Een samenwerking die goed op elkaar aansloot, net zoals wat later blijkt, de samenwerking tussen Nederland en Denemarken op het gebied van duurzaamheid.
Vergelijking
Het eerste deel van de presentatie ging over de vergelijking tussen Denemarken en Nederland, een introductie die nodig was om een goed beeld van Denemarken op het gebied van duurzaamheid te krijgen. Denemarken heeft na de oliecrisis, waar wereldwijd landen grote gevolgen van ondervonden waaronder ook Nederland, een compleet andere weg ingeslagen. Waar Nederland namelijk op ongeveer dezelfde voet verder ging en vast bleef houden aan fossiele brandstoffen, nam Denemarken het risico om zich volledig te richten op duurzame brandstoffen met het doel om zelfvoorzienend te worden. Vanaf dat moment investeerde de Deense overheid miljarden in subsidies om het ontwikkelen van projecten rondom duurzame energie te stimuleren. Dit bleek jarenlang een zwart gat voor de financiën van Denemarken te zijn, wat jarenlang niks opleverde. Toch plukken zij hier vandaag de dag de vruchten van. Zeer gunstige tarieven voor de levering van energie zorgt ervoor dat zij hun investeringen terugverdienen. Het blijkt een risico te zijn die decennialang voor verliezen zorgde, maar dat in het verloop van tijd door commitment toch een succes is geworden. Waardoor zij als land nu vooroplopen in de energietransitie. Een voorbeeld waar andere landen nu misschien wel van hoopten dat zij dit risico ook hadden genomen.
‘Het compenseren van de uitgestoten CO2 van je vliegreis heeft helaas geen zin. De trein is echt de meest duurzame optie!’
– Joy de Vos
Kunstmatige eiland als energie hub
De Deense overheid heeft in 2020 besloten om een kunstmatig energie-eiland van 120.000 m2 voor de westkust van het land te bouwen. Een bouwproject waar ook een Nederlands-Deense samenwerking is gemoeid, het bedrijf Boskalis helpt namelijk bij het realiseren van het eiland. Op het kunstmatige eiland komen straks de kabels samen van honderden windturbines op de Noordzee. Vanuit de ‘energie hub’ gaat de groene stroom naar de omliggende landen, waaronder Nederland, en er wordt op termijn ook groene brandstof geproduceerd. Ongelooflijk wat we tegenwoordig kunnen bouwen om energie op te kunnen wekken en te distribueren. Een investering van 28 miljard euro, weer een behoorlijke investering in een duurzaam initiatief zoals in het verleden ook gebeurde. Maar opnieuw is er vertrouwen in het initiatief dat het zich op lange termijn zal uitbetalen, waardoor zij bereid zijn om te investeren en het risico willen nemen.
Investeren in de toekomst
Bij de Ambassade gaven de werknemers aan dat Denemarken ook leert van Nederland over onderwerpen als lokaal eigendom. Het openstaan voor deze kennis zorgt ervoor dat Denemarken zijn aanpak steeds kan ontwikkelen. Dit is wel anders dan in Nederland, waarin vaak iedere provincie en gemeente zijn eigen plan wil trekken. Daarom is het misschien goed dat wij als land kijken en leren van de werkwijze van Denemarken, waar zij als eenheid gericht en snel durven te investeren op de uitdagingen die op hun afkomen of die zij in het verleden hebben gehad.
Meer weten over Lucca Koekoek en de andere trainees? Ontdek hier wie ze zijn.
Lees en bekijk hier alles over het werkbezoek aan Kopenhagen!