19 mei 2023
Blog #48 Als het goede toch niet helemaal goed is
Door Tijs de Bree, gedeputeerde provincie Overijssel
Al 100 jaar doen we het: huizen bouwen met niet één, maar twee buitenmuren. En tussen deze buiten- en binnenmuur kun je uitstekend isolatie aanbrengen. Afhankelijk van de situatie kan je met spouwmuurisolatie al gauw 25% energie besparen. Goed voor de portemonnee en bovenal goed voor het milieu en de planeet.
Snel een isolatiebedrijf laten komen en aan de slag, zo zou je denken. Maar wacht even! Er zijn namelijk veel meer liefhebbers voor die spouwmuur en grote kans dat zij zich daar al lang en breed hebben gevestigd. Vleermuizen, ringslangen, vogels, steenmarters en muizen; zij zijn allemaal dol op die spouw. Voor hen is het de ideale plek om te overwinteren, een kraamkamer in te richten of uit te rusten. En behalve die muizen zijn zij allemaal wettelijk beschermd. Doden of verstoren is dus uit den boze.
Kortom, voor je het weet moord je door jouw goede milieubewuste gedrag de medebewoners in de spouwmuur uit. De uitspraak ‘Je kunt het goede nooit op een slechte manier doen’, gaat hierin dus helaas niet helemaal op. Milieudoelen en natuurdoelen botsen heftig.
De wet schrijft daarom voor dat je als huiseigenaar verplicht bent om eerst onderzoek te laten doen naar de dieren in de spouw. Daarna kun je een ontheffing aanvragen bij de provincie en daarna kan een isolatiebedrijf aan de slag. Kortom: als je naar de letter van de wet handelt, zijn duizenden euro’s aan ecologisch onderzoek en maatregelen nodig voordat het isolatiebedrijf legaal aan de slag kan.
Dat moet toch eenvoudiger kunnen. Daarom heeft de provincie Overijssel een nieuwe aanpak – naar voorbeeld van de provincie Utrecht – gepresenteerd: natuurvriendelijk isoleren. De essentie is eenvoudig. Gemeenten kunnen vanaf nu op grote schaal de lasten en kosten van huiseigenaren overnemen. Zo voeren zij het benodigde onderzoek uit en maken ze een plan hoe dieren beschermd kunnen worden. Bijvoorbeeld door het ophangen van nestkasten. Dat scheelt jou als huiseigenaar tijd en een bak met geld en levert de gemeenten duurzamere wijken op.
Kortom: als de gemeente het betreffende onderzoek en het plan voor bescherming van de dieren klaar heeft, dan hoef jij als woningeigenaar alleen maar een isolatiebedrijf uit te kiezen dat volgens de regels van deze methode werkt. Op deze manier zorgen we ervoor dat de uitspraak ‘Je kunt het goede nooit op een slechte manier doen’ weer kloppend is.
Aan de slag met natuurvriendelijk isoleren?
Als inwoner, gemeente of installatiebedrijf aan de slag met natuurvriendelijk isoleren? Of meer weten over de aanpak en methodiek? Op de website van de provincie lees je er alles over.