3 april 2023
Blog #46 Mogelijkheden voor zon op bedrijfsdaken zijn er (bijna) altijd!
Door Johan Merks, adviseur energietransitie
“Leg die daken eerst maar eens vol.” Dat is een veelgehoorde zin als het gaat over de energietransitie, die het ook bij veel politieke partijen goed doet. Zonnepanelen op daken worden immers gezien als een ‘no regret’-maatregel. Niemand is tegen zon op dak. Maar het laaghangend fruit is inmiddels wel geplukt. Johan Merks, adviseur energietransitie, bepleit dat investeren in zon op dak ook op lastiger daken verstandig is: “Er zijn allerlei innovatieve oplossingen.”
Inmiddels is qua zon op dak het laaghangende fruit voor een groot deel al geplukt. De minder eenvoudige daken komen nu dus ook aan de beurt. En daar lopen ondernemers toch tegen tal van uitdagingen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan daken die niet stevig genoeg zijn om de zonnepanelen te dragen of aan netcongestie, waardoor nieuwe zonprojecten geen elektriciteit meer mogen leveren aan het elektriciteitsnet. Door de aanwezige uitdagingen worden veel zon-op-dak-projecten niet gerealiseerd.
Innovatieve oplossingen
Toch is er veel mogelijk. Voor daken die volledig in de schaduw liggen kan ik je geen oplossing aanreiken, maar voor veel van de overige uitdagingen zijn goede (innovatieve) oplossingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan lichtgewicht zonnepanelen of innovatieve draagconstructies voor de zonnepanelen.
In het geval van netcongestie moet je de opgewekte elektriciteit direct op locatie verbruiken. Dit kan door het aantal zonnepanelen aan te passen aan je elektriciteitsverbruik, of je verbruik zoveel mogelijk aan te passen aan de opwekking van je zonnepanelen. Het plaatsen van laadpalen voor je elektrische auto’s kan hierbij helpen. Het is mogelijk dat batterijopslag interessant genoeg voor je is. En wat nog te denken van een naastgelegen bedrijf dat de energie wel goed kan gebruiken? Dan kun je een zogenaamde directe lijn realiseren.
‘Als ik zelf de portemonnee zou moeten trekken, dan zou ik het wel weten!’
– Johan Merks
Duurder en toch zinnig
Zijn die oplossingen dan niet duurder? Ja, vaak wel. Maar het verstevigen van je dak is vaak nóg duurder dan het plaatsen van bijvoorbeeld lichtgewicht zonnepanelen.
En wat als je bedrijf in het weekend gesloten is en je door netcongestie geen elektriciteit mag leveren aan het net? Dat zorgt toch voor minder inkomsten en dus een lager financieel rendement? Ja, zeker. Maar als je helemaal geen zonnepanelen plaatst, dan heb je op die andere dagen ook helemaal geen zelf opgewekte energie.
Met hulp van provincie en gemeente
Kijk dus vooral wat je wél kan doen. Met de gestegen energieprijzen kan het best zijn dat het nu wel interessant voor je is om te investeren in zonnepanelen, al dan niet met innovatieve oplossingen. En is die businesscase nu nog steeds wel zo belangrijk? Maakt het nu écht uit of je die zonnepanelen binnen zeven of binnen twaalf jaar terugverdient?
Ik ben een adviseur, dus ik snap dat dit vanuit mijn positie makkelijk is gezegd. Ik ben niet de ondernemer die de portemonnee moet trekken. Maar áls ik zelf de portemonnee zou moeten trekken, dan zou ik het wel weten!
Johan Merks maakt deel uit van het Versnellingsteam Zon op Dak van Nieuwe Energie Overijssel. Benieuwd wat het Versnellingsteam kan betekenen voor ondernemers en gemeenten? Kijk op hun website.