4 juli 2022
Blog #37 (Te) hoge ambities en het gebrek eraan
Door Marit Béguin, Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed
Duurzaamheid is een breed begrip. En binnen een organisatie werken verschillende mensen, in verschillende lagen van de organisatie. Dat kan het lastig maken om vanuit een afdeling, team of bestuur een duurzaamheidsambitie vast te stellen die voor de hele organisatie geldt.
Niet op één lijn
We merken dat bijvoorbeeld tijdens de leergang voor gemeenten. Daar zitten gemeenteambtenaren aan tafel die hoge ambities hebben op gebied van duurzaamheid. Hun vraag is hoe ze het college en de gemeenteraad meekrijgen in de ambitie. Wat kan je bijvoorbeeld zeggen tegen een wethouder die de wettelijke kaders al ambitieus genoeg vindt? Of tegen de wethouder die helemaal geen uitspraak durft te doen met een ambitie voor het gemeentelijk vastgoed.
Onrealistische ambities?
Er zitten ook deelnemers aan tafel waarbij de wethouder juist hele hoge ambities heeft uitgesproken. Maar hoe realistisch zijn die ambities? Is er wel geld voor de uitvoering? Hoe moet dat georganiseerd worden? En hoe krijg je je collega’s mee in het realiseren van de ambitie?
Tips en ondersteuning
Diverse vragen dus. Vanuit het ontzorgingsprogramma bieden we de deelnemers diverse ondersteuningsmogelijkheden. Tijdens de leergang wisselen ze ervaringen uit en leren ze van elkaars aanpak, bijvoorbeeld over het meenemen van bestuurders of collega’s. De tip voor de ambtenaar waarbij de wethouder hele hoge ambities heeft, is om deze ambities financieel te laten doorrekenen. Het bedrag om deze ambities te realiseren is waarschijnlijk veel hoger dan het beschikbare budget. Dus moeten er keuzes gemaakt worden welke gebouwen eerst aangepakt worden en welke wat later. Tijdens de laatste bijeenkomst besloten we om na de zomer alle wethouders van de deelnemende gemeenten uit te nodigen voor een bijeenkomst. Zodat wethouders hun ambities kunnen uitwisselen, elkaar kunnen inspireren en misschien samen op kunnen trekken.
‘Twijfel je aan hoe realistisch hoge ambities zijn? Laat ze financieel doorrekenen. Het bedrag om deze ambities te realiseren is misschien hoger dan het beschikbare budget. Dus moeten er keuzes gemaakt worden.’
Marit Béguin, Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed
Neuzen dezelfde kant op
Daarnaast bieden we een ambitieworkshop aan waarbij mensen uit alle lagen van een organisatie samenkomen om na te denken over wat duurzaamheid betekent voor de organisatie en aan welke thema´s ze prioriteit willen geven. De sfeer tijdens de workshops is vaak heel positief en de leukste ideeën komen naar boven. Na afloop van de workshop staan de neuzen dezelfde kant op qua duurzaamheid, weten ze elkaar beter te vinden en hebben ze een aantal punten benoemd waar ze de volgende dag mee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager zetten en geen papieren bekertjes meer bij de koffieautomaat. Lees hier meer over de ambitieworkshop bij de gemeente Zwartewaterland. Of bekijk de video over de ambitieworkshop bij Zorgspectrum Het Zand.
Aan de slag
Verschil in ambitie is logisch. Ga erover in gesprek en maak het concreet. Het is het vertrekpunt van de stappen die je moet zetten. Wil je goed aan de slag met verduurzamen, dan kun je er niet omheen. Werk je voor een maatschappelijke organisatie en heb je hulp nodig? Neem contact op!
Marit Béguin
Projectfacilitator Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed