24 augustus 2023
Blog #56 Trainees op reis: Slimme afvalcentrale met plastic skibaan
Door Emma Kampherbeek – trainee Nieuwe Energie Overijssel
Onze energietrainees sloten hun traineeship af door buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep ging een week naar Kopenhagen, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn. Tijdens een bezoek aan Afvalenergiecentrale CopenHill is Emma Kampherbeek onder de indruk van het duurzame proces, maar ook van de klimmuur en de skibaan.
Op donderdagochtend gingen wij op excursie naar de afvalenergiecentrale Amager Bakke (Amager Hill of ook wel CopenHill genoemd). Architectenbureau Bjarke Ingels Group heeft CopenHill ontworpen. Bjarke Ingels is geboren in Kopenhagen en heeft meerdere gebouwen in de stad ontworpen.
Vriendelijke rookpluim
Als je je in Kopenhagen in de buurt van het water bevindt, zijn de centrale en de rookpluim zichtbaar in het landschap. De rookpluim bestaat voor 99,5% uit H2O, CO2, N2 en O2. Het is een vriendelijk gezicht. De rook heeft de kleur van lichte bewolking en verdwijnt snel tegen de lucht. Ook toen we richting de centrale fietsten was hij van grote afstand zichtbaar. Hoe dichterbij we kwamen, hoe imposanter het gebouw werd. Van grote afstand heeft het gebouw door het reliëf iets weg van een bijenkorf. Aan de buitenkant afgewerkt met een rotsachtige structuur, maar vanbinnen warm en vol van bedrijvigheid.
‘440.000 ton afval verwarmt 72.000 huishoudens en levert elektriciteit op’
– Emma Kampherbeek
Dagelijks 300 vrachtwagens
Toen we bij de centrale arriveerden, stond onze Deense tour guide ons op te wachten. Zij vertelde dat de afvalcentrale 85 meter hoog is. De centrale verwerkt jaarlijks meer dan 440.000 ton afval van vijf verschillende gemeentes. Dat zijn dagelijks ongeveer 300 vrachtwagens met afval. Met de verbrandingshitte produceren ze stoom die turbines en vervolgens generatoren aandrijft. Deze stroom wordt ingevoed in het elektriciteitsnetwerk. De overige energie in de stoom wordt gebruikt om via een warmtenet warmte te leveren aan 72.000 huishoudens. Daarmee is het productieproces heel efficiënt.
Plastic skibaan
We liepen om de afvalcentrale heen langs het eerste kleine stukje skibaan. Deze baan ligt boven op de centrale. De centrale is namelijk niet alleen een waste-to-power centrale, maar het is een multifunctioneel gebouw. De skibaan is gemaakt van plastic door het Italiaanse bedrijf Neveplast. Omdat het op het dak van de afvalcentrale een stuk warmer is, veranderen de eigenschappen van het plastic. Daarom hebben professionele skiërs het materiaal veelvuldig getest om het zo goed mogelijk te krijgen om op te skiën. De enige Deense skiwedstrijd op plastic wordt op de afvalcentrale gehouden in de zomer. Skiërs kunnen het hele jaar gebruik maken van de skibaan.
80 meter klimmuur
We liepen verder langs de skibaan en de tour guide vertelde ons allemaal omhoog te kijken, want we waren allemaal gefocust op de skibaan. Vanaf ongeveer vijf meter hoogte rees een gigantische klimmuur helemaal tot de top van de afvalverbrandingscentrale. Met 80 meter lengte is deze klimmuur één van de langste ter wereld. Klimmers moeten een speciale certificatie hebben om deze hoogte te mogen bereiken. In Denemarken zijn er maar 125 mensen met dit certificaat.
Zweethandjes
Een glazen lift bracht ons omhoog. Dit leverde zweethandjes op bij de mensen met hoogtevrees. Het mooie was dat tussen de aluminium bakken die als façade dienen (en in de toekomst worden gevuld met sedumplantjes), de hele stad te zien was. Door het glas aan de andere kant van de lift zagen we de gigantische ovens van de centrale. Veel sneller dan verwacht eindigde de lift op het dak van het gebouw. Daar was een gezellig café. Onze tour guide vertelde dat de inrichting van deze ruimte simpel was om zo de koude sferen van de après ski na te bootsen.
Rustgevend
Het wandelen naar beneden voelde als een hike door de bergen. De rijke diversiteit aan planten en insecten werkte rustgevend. Plotseling voelden we druppeltjes op ons hoofd vallen, maar de lucht was strakblauw. Dit bleek de gecondenseerde waterdamp van de rookpluim uit de schoorsteen van de centrale te zijn. Het uitzicht over de stad en het water was prachtig en we spotten zelfs de windmolen op zee die we de dag daarvoor hadden beklommen. Al onze zintuigen zijn gestimuleerd door deze bijzondere ervaring. Zeker een aanrader om CopenHill te bezoeken als je een keer in Kopenhagen bent!
Meer weten over Emma Kampherbeek en de andere trainees? Ontdek hier wie ze zijn.