15 juli 2021
Warme dorpen: all-electric of warmtenet?
We zien dat veel gemeenten makkelijk kiezen voor all-electric en hybride warmtepompen. Maar is dat wel de beste keuze? Individuele opties als all-electric en hybride warmtepompen hebben zeker voordelen en hun plaats als bouwsteen van de warmtetransitie. Maar naar ons idee wordt er nu vaak te makkelijk gezegd dat een warmtenet in een dorp niet kan, of dat er geen bronnen zijn voor warmte.
Voordelen
Een niet optimale oplossing brengt potentieel grote maatschappelijke kosten met zich mee. We denken dat voor de vele dorpen met gemengde bestaande bouw een warmtenet aantal grote voordelen heeft. Zo kunnen bijvoorbeeld warmtebuffers helpen om de elektriciteitsvraag te beperken in perioden van koude en een beperkt aanbod van groene stroom (een Kalte Dunkelflaute). Dit heeft een groot ontlastend effect op de elektrische infrastructuur. Daardoor is minder netverzwaring nodig, minder opslag van elektriciteit en minder back-up capaciteit (nieuwbouw van gascentrales). Financieel en maatschappelijk zijn grote voordelen te behalen.
Presentatie
In het kader van de reeks ‘Lunchen met Nieuwe Energie’ nam Arjan Tuijnder, Adviseur duurzame warmte bij Rom3D, ons op 7 juli mee in de wereld van de warmtenetten. Als warmte-specialist, met veel inhoudelijke kennis, begrijpt hij als geen ander het krachtenveld waar opdrachtgevers mee te maken hebben in de energietransitie. Zijn presentatie kun je hieronder downloaden.