14 juli 2020
Vraagstuk “Hoe verwarm je monumentale panden duurzaam en comfortabel”
Er warmpjes bij zitten in een monumentaal pand
Wie wel eens een bezoek heeft gebracht aan Kasteel het Nijenhuis in Heino, heeft ze vast wel eens gezien; de monumentale bijgebouwen op het landgoed zoals de portierswoning. Deze bijzondere panden zijn eigendom van de provincie Overijssel. De cv-installaties in de huizen zijn aan vervanging toe. Natuurlijk is de provincie zuinig op dit prachtige historisch erfgoed, maar het is ook belangrijk dat de woningen voldoen aan de eisen van deze tijd. Daarom zoekt de provincie een marktpartij die maatwerk levert.
Wibo van de Klippe beheert de provinciale gebouwen. Hij legt uit wat hij zoekt voor deze huizen. “De monumentale dienstwoningen zijn nog in gebruik, ze worden bewoond door medewerkers van het museum dat gevestigd is in het kasteel. We vinden het belangrijk dat de mensen er comfortabel kunnen wonen en dat ze de huizen goed kunnen verwarmen. Lage temperatuurverwarming wordt steeds meer de norm in Nederland. Maar dat is voor deze panden niet mogelijk, omdat je voor lage temperatuurverwarming de woning heel goed moet isoleren. Natuurlijk zijn deze huizen wel deels geïsoleerd, daar waar mogelijk, maar je kunt het niet optimaliseren vanwege de monumentale status. Die schrijft voor dat je aan de buitenkant van de woning geen aanpassingen mag doen. En in de huizen zelf is niet veel ruimte voor extra isolatie, omdat ze erg klein zijn.”
Betrouwbare warmte
“Het moet dus een relatief hoge temperatuurverwarming worden. Maar dan wel zo duurzaam mogelijk. Die uitdaging leggen we graag bij de markt neer. Verder vinden we het belangrijk dat het een betrouwbaar systeem is, zodat er geen storingen ontstaan. We willen het karakter en de status van de panden respecteren, maar ze wel dusdanig renoveren dat ze passen bij de huidige tijd.”
“We zoeken een marktpartij die een oplossing kan leveren voor deze dienstwoningen. Ik weet zeker dat onze partners dit met belangstelling zullen volgen. Want veel pandeigenaren van monumentale gebouwen staan voor dezelfde uitdaging. Ik denk dat er een grote markt is voor een innovatieve duurzame oplossing.”
Op zoek naar energie-innovaties in Overijssel
Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zoeken we samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en Delta Wonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Heb jij de ideeën waarmee we aan de slag kunnen? Dan komen we graag met je in contact. Op overijssel.nl/startupinresidence lees je alles over de procedure rondom deze bijzondere aanbesteding. We selecteren maximaal drie oplossingen per vraagstuk en hebben ruimte voor in totaal twintig goede oplossingen.
De geselecteerde partijen krijgen een ontwikkelbudget van 25.000 euro om in samenwerking met de afnemers de oplossing uit te werken in een businesscase. Vervolgens testen we de oplossing in de praktijk. Als het product of de dienst goed aansluit bij de vraag, kunnen we de innovatie direct inkopen.
Vragen? De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Lees hier de FAQ.
Interesse? Inschrijven voor de aanbesteding kan tot 30 september 2020.
Heb je een energie-innovatievraag waar je ondersteuning bij kunt gebruiken? Kijk dan ook eens wat het Startteam voor je kan betekenen!