Home Kennisplein Podcast: Zo betrek je je buren bij de lokale energietransitie

25 april 2023

Podcast: Zo betrek je je buren bij de lokale energietransitie

Inwoners van Aadorp wekken enthousiast met hun buren energie op. Dat lukt door met elkaar het gesprek aan te gaan en ruimte te krijgen voor initiatief. Ook vanuit de gemeente. Dat blijkt uit een keukentafelgesprek.

 

Hoe krijg je jouw buren bereid om mee te doen aan een lokaal energie-initiatief? In Aadorp heeft Almelo Energie antwoorden. ‘Mensen zijn niet egoïstisch. Ze zijn begaan met de planeet. Je moet ze alleen op weg helpen,’ aldus klimaatpsycholoog Sara Wortelboer. Secretaris Bram Reinders van Almelo Energie stelt: ‘Door individuele inzichten op te halen, kunnen we de behoeften van velen achterhalen.’ Samen met energiecoach Noah Broers schuiven ze aan voor een keukentafelgesprek in de podcast van Energiepodium.nl. Zij zien volop kansen: ‘Laten we het gewoon doen. Met elkaar, voor elkaar,’ aldus Broers.

Ga het gesprek aan

Bram Reinders is secretaris van Almelo Energie. Hij stond aan de wieg van Duurzaam Aadorp, een lokaal energie-initiatief. ‘Dat idee is opgepikt door de gemeente Almelo en hier kwam uiteindelijk Almelo Energie uit voort.’ Het initiatief ontstond door laagdrempelig met elkaar het gesprek aan te gaan. Volgens de gesprekspartners is het belangrijk is dat buren eerlijk zijn over wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Reinders: ‘Het begint met samen een biertje pakken.’

Belangrijk hierbij is dat je elkaars taal spreekt. Zo spreekt twintiger Noah de taal van jongeren. ‘Het gesprek aangaan over de energietransitie is niet altijd gemakkelijk. Veel leeftijdsgenoten wonen nog thuis en hebben geen huis dat moet worden verduurzaamd.’ Toch lukt het hem om jongeren bewust te maken van hun gedrag. Het gaat dan om kleine dingen zoals de deuren sluiten en de kachel lager zetten. ‘Ik ga bijvoorbeeld in de sportkantine het gesprek met hen aan als de kans zich voordoet.’

‘Met de grootste crisis aller tijden motiveer je gemakkelijk je vrienden.’

– Secretaris Bram Reinders van Almelo Energie

Mensen willen iets goeds doen

Dit soort acties zijn belangrijk volgens Wortelboer. De omgeving heeft namelijk grote invloed op ons gedrag: ‘Sociale context is heel belangrijk. Je kan niet ‘out of the blue’ zeggen dat je panelen op je dak moet plaatsen. Maar er is genoeg aanleiding om er een gesprek over op te starten, zoals in de kantine van de voetbalclub’.

Het drietal ziet dat al veel mensen druk zijn met verduurzamen, volgens hen omdat ze iets goeds willen doen voor de planeet. ‘Omdat er een oplossing nodig is voor de grootste crisis aller tijden waar we met zijn allen in zitten. Daarmee motiveer je makkelijker je vrienden’, aldus Reinders.

Motivatie is er al

Reinders en Wortelboer benadrukken dat inwoners de morele verplichting voelen om te helpen. Het is volgens hen zaak om die motivatie van mededorpelingen te benutten. Dat moet vervolgens ook de overheid beseffen als die aan de slag gaat met grote plannen voor bijvoorbeeld windmolens. ‘Voorkom lange ingewikkelde procedures door eerder met bewoners het gesprek aan te gaan. Geef ons ruimte en tijd om mee te denken. Zorg dat wij ook zelf voordeel hebben van de komst van een windmolen. Dan kom je uiteindelijk eerder bij een gedragen besluit’, betoogt Reinders.

Volgens Wortelboer levert dit geen onnodige vertraging op: ‘Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die niet langer willen wachten, maar actie willen. Alleen kunnen zij hun rol nog niet pakken. Het is belangrijk dat bottom up en top down bij elkaar komen.’

Luister zelf

Het hele keukentafelgesprek in Aadorp terugluisteren? Klik hier om de podcast van Energiepodium.nl te beluisteren. Energiepodium.nl brengt opinie, interviews, nieuws en achtergronden over de energietransitie.