Home Kennisplein Ook lage bomen vangen wind door EAZ Wind

28 september 2019

Ook lage bomen vangen wind door EAZ Wind

Door de komst van windmolens ontstaat er een schone bron van energie; wind raakt nooit op. Dat is mooi, maar volgens de publieke opinie zijn windmolens dat zelf zeker niet. Daar hebben vier oud-studenten van de Universiteit Twente en het Saxion een gave oplossing voor bedacht.

Samen hebben zij het bedrijf EAZ Wind opgericht en ontwikkelden een kleine windmolen, ter grootte van een boom. De molen wekt lokale energie op en doordat hij zo klein is, is er geen sprake meer van horizonvervuiling. De ambitie van het programma Nieuwe Energie Overijssel is om ca. 20,2 PJ in 2023 hernieuwbare energie te gebruiken. Windenergie kan hier een goede bijdrage aan leveren.

Passie voor wind

EAZ staat voor Enschede aan Zee. Het bedrijf is in 2015 opgericht door vier fanatieke windsurfers die studeerden aan de Universiteit Twente (UT) en het Saxion. Een van hen is een zoon van een Groningse akkerbouwer. Hij wees zijn vader op de mogelijkheden van windenergie. Als stagiair zag hij in Denemarken namelijk allemaal kleine turbines bij boerderijen staan. Hij is er toen een voor zijn vader gaan maken. De eerste klant van EAZ was de buurman van de vader. Het huidige model werd voor hem ontwikkeld; een rotor met een diameter van 12 meter, houten bladen, een stalen mast met een ashoogte van 15 meter en een turbine. De molen heeft dus ongeveer de hoogte van een boom. Het ontwerp komt voort uit het aanpassen van de bestaande technologie naar een kleiner model. De molen is groen en heeft een fraaie staart. Dat is niet alleen een designkeuze geweest, de staart zorgt er ook voor dat de wieken in de richting van de wind blijven staan.

Noorderwind

In Nederland draaien nu 270 molens van EAZ, waarvan 230 in de provincie Groningen. De kleine windmolens van EAZ zijn vooral aantrekkelijk voor boerenbedrijven. De missie van de vier voormalige UT en Saxion studenten is om wereldwijd het platteland van duurzame energie te voorzien door een bron op de boerderijen zelf. De heren hebben momenteel vijftig medewerkers op de loonlijst staan en twee fabrieken op hun naam.

Eén molen gaat zeker 20 jaar mee en kost 52.000 euro. Daaronder vallen alle werkzaamheden, van vergunningaanvraag tot reparaties. EAZ Wind plaatst nu ongeveer 100 tot 130 molens per jaar, maar het bedrijf wil de aankomende twee jaar haar omzet verdubbelen en zo een grotere bijdrage leveren aan het opwekken van meer duurzame energie. De molens produceren jaarlijks ongeveer 25.000 kWu met een vermogen van 10 kWh, genoeg om in het elektriciteitsverbruik van een tiental huishoudens of een boer met zo’n 100 koeien te voorzien.

De combinatie van zon en wind

EAZ wind gaat zich naast windmolens ook richten op het plaatsen van zonnepanelen. Op het platteland zoekt men naar manieren om te besparen op de energierekening door zelf stroom op te wekken. EAZ biedt de uitkomst door boerenbedrijven van zonnepanelen en windmolens te voorzien. De zonnepanelen dienen voor energieopwekking in de zomer en de windmolens voor energieopwekking in de winter. Een gelijkmatige energieopwekking houdt het elektriciteitsnet in balans en vereenvoudigt het vraagstuk van energieopslag. De bescheiden grootte van de windmolens en de zonnepanelen zorgt ervoor dat het beter past in het landschap.