Home Kennisplein Neem initiatief, en start je eigen energie-initiatief!

14 september 2020

Neem initiatief, en start je eigen energie-initiatief!

De energietransitie: we zitten er midden in! Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties steken allemaal de koppen bij elkaar om van de energietransitie samen een succes te maken. Want willen we in 2050 aan de afspraken van het klimaatakkoord voldoen, moeten we nú al in actie komen. En dat gebeurt gelukkig ook: wijken gaan van het aardgas, steeds meer energie komt van wind- of zonneparken en er wordt volop ingezet op energiebesparing!

 

Zelf aan de slag

Dit klinkt misschien wat ver van je bed, als iets waar anderen zich mee bezig houden. Toch hoef je het niet alleen aan de overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties over te laten. Als je wil kun jij het heft in eigen handen nemen, en die doelen van 2050 een stukje dichterbij halen. Dit kan op kleine schaal door thuis aan de slag te gaan met energie besparen óf opwekken. Maar je kunt het ook grootser aanpakken door, samen met je buurtgenoten, een energieproject of een lokaal energie-initiatief te starten. Op die manier zorg je niet alleen voor duurzame opwek, maar ook dat jullie als inwoners zelf een stem hebben in hoe energie wordt opgewekt in jullie omgeving, en van de opbrengst ervan kunnen meeprofiteren.

 

Hoe ga je van start met je energieproject of -initiatief?

Goed, je hebt besloten dat je het (nog) groter wil gaan aanpakken dan een geïsoleerde buitengevel, of een fietsenschuur met zonnepanelen: je wil graag een eigen energie-initiatief starten. En misschien heb je zelfs al één of twee enthousiaste buurgenoten die graag met je mee doen en denken. Een goed begin. Maar hoe nu verder? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1. Verzamel een groep enthousiastelingen met verschillende kwaliteiten. Deze variatie van kwaliteiten is belangrijk om een geslaagd project of initiatief van de grond te trekken. Zoek bijvoorbeeld iemand die goed is in communicatie, verstand heeft van financiën of (overheids)procedures, of iemand met technische kennis. Mensen die altijd overlopen van de creatieve ideeën, of graag plannen uitvoeren komen ook altijd van pas. Maak gebruik van elkaars talenten!

Tip 2.  Begin met één energieproject tegelijkertijd. Als je enthousiast bent, en vol goede ideeën zit, kan het verleidelijk zijn meerdere projecten gelijktijdig van de grond te willen trekken. Het is raadzaam je energie eerst op één project te zetten. Als dat eenmaal loopt, kun je verder met je andere ideeën uitwerken!

Tip 3. Betrek je omgeving in een vroeg stadium. Een plan of project wordt pas interessant, als je erbij betrokken wordt! Om zoveel mogelijk draagvlak te krijgen voor jouw mooie idee, is het daarom belangrijk de omgeving snel aan te haken bij jouw plannen. Bespreek jouw ideeën bijvoorbeeld op een avond georganiseerd door het plaatselijk belang!

Tip 4. Maak gebruik van bestaande ondersteuningsmogelijkheden. Als (startend) energie-initiatief sta je er niet alleen voor! Zo is er vanuit het programma Nieuwe Energie Overijssel de zogenaamde Initiatieven Makelaardij Overijssel (www.IMOverijssel.nl) in het leven geroepen die startende initiatieven kosteloos 1-op-1 ondersteunt. Daarnaast kun je als startend initiatief ook gebruik maken van de subsidie voor Lokale energie-initiatieven 4.0 van maximaal €20.000. Laat ook de gemeente weten waar je mee bezig bent, ook zij kunnen je ondersteunen of informeren.

Tip 5. Maak gebruik van de ervaring van anderen. Je hoeft niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Er zijn in Overijssel een hoop bestaande energie-initiatieven die veel verschillende projecten hebben gerealiseerd: van grote energiebespaaracties tot samenwerken met een grote ontwikkelaar. Ze vinden het vaak leuk om te vertellen hoe zij het hebben aangepakt, en wat wel of niet werkt. Maak gebruik van deze kennis!

Tip 6. Kijk welke energie-initiatieven al bestaan in jouw omgeving. Misschien kun je jouw energieproject of plan als werkgroep onder hun initiatief hangen. Zo kun je gebruik maken van hun kennis en netwerk.

 

Wil je meer informatie?

Neem dan contact op met de coördinator van de Initiatieven Makelaardij Overijssel, Linda van IJzendoorn via ijzendoorn@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Je kunt ook een kijkje nemen op de volgende webpagina’s:

Cluster Lokale energie-initiatieven

Natuur en Milieu Overijssel: ondersteuning lokale energie-initiatieven