5 juli 2021
Gekleurde zonnepanelen blikvanger op gevels
In Nederland kunnen we 2,5 keer meer zonnepanelen kwijt op gevels dan op daken. Maar overal gevels volhangen met zwarte zonnepanelen, dat zou wel een heel somber gezicht worden. Daarom ontwikkelde Soluxa met behulp van nanotechnologie de Vibrant Coating. Hiermee kan een zonnepaneel elke kleur krijgen die je wenst en toch bijna hetzelfde rendement behalen. Dankzij het programma Startup in Residence van de provincie Overijssel is deze innovatie voor drie panden in Zwolle uitgewerkt.
Gevels voor zonnepanelen
Als we in de toekomst aan onze elektriciteitsbehoefte willen voldoen met alleen zonne-energie zouden we per inwoner minstens 21 zonnepanelen moeten hebben. ‘Dat is natuurlijk nooit haalbaar als je zonnepanelen alleen op daken plaatst. Maar als je ook gevels gebruikt voor zonnepanelen is dat aantal wel haalbaar. Met traditionele zwarte zonnepanelen levert dit weerstand op, maar met gekleurde zonnepanelen is het draagvlak voor meer zonnepanelen veel groter’, legt oprichter Lourens van Dijk van Soluxa uit.
Duurzaam imago
Een zonnepaneel is zwart omdat dat nou eenmaal het meest efficiënt is. Er is wel eerder geëxperimenteerd met kleurtechnieken, maar dat leverde veel rendementsverlies van energie op. De techniek die Soluxa heeft ontwikkeld heet Vibrant technologie. Deze zorgt ervoor dat het rendement van een gekleurd zonnepaneel bijna net zo goed is als van een zwart paneel. Het verschil in energie is maar enkele procenten. En dat voor betaalbare prijzen. ‘Architecten zitten hier al jaren op te wachten. Want zij willen graag gebouwen ontwerpen die duurzaam zijn, maar willen voor de gevels niet alleen zwarte zonnepanelen gebruiken. Met gekleurde zonnepanelen kan een bedrijfsgebouw echt een duurzaam imago uitstralen én er aantrekkelijk uitzien’.
Opmars
Dit jaar is voor nieuwbouw strenge wetgeving ingevoerd die verplicht om een groot gedeelte van de elektriciteit zelf op te wekken. Zonnegevels maken daarom de komende jaren een stevige opmars. Op hoge gebouwen worden normaal gesproken gevelpanelen van bijvoorbeeld aluminium geplaatst die geen stroom opwekken. Zonnepanelen kosten iets meer, maar leveren ook elk jaar weer geld op. ‘Door zonnepanelen toe te passen als gevelpanelen ontstaat dus een win-win situatie. De gevel wordt een cash-cow. Door verschillende kleuren te combineren op een gevel ontstaat een prachtig schouwspel en kan de architectuur van het gebouw zelfs verbeterd worden’, legt Van Dijk uit.
Leerproces
De hulp van Startup in Residence wordt door Soluxa erg op prijs gesteld. ‘We zijn in gesprek gekomen met verschillende potentiële opdrachtgevers zoals de Provincie Overijssel, woningbouwcorporatie Delta Wonen en de gemeente Zwolle. Zij hebben drie panden aangewezen waarop wij onze panelen mogen toepassen. Met één van die panden hopen we echt verder te gaan als ons uitgewerkte plan de eindstreep haalt. We doen in ieder geval heel veel ervaring op en breiden ons netwerk en onze kennis uit door boeiende workshops en coaching. Het is een leerproces waarin we heel goed worden ondersteund door de Provincie’.