15 september 2020
Cooll ziet toekomst in verwarmen op gas
Marktintroductie van technologie voor gaswarmtepompen
Het is een enorme uitdaging om op een eenvoudige en snelle wijze over te stappen naar een duurzame manier van verwarmen in de gebouwde omgeving. Het technologiebedrijf Cooll uit Enschede ontwikkelt een slimme technologie die de verwarmingsapparaten van de toekomst zeer energiezuinig en betaalbaar maken. Met ondersteuning van het Startteam Energie-innovatie werkt Cooll aan de marktintroductie van hun technologie voor gaswarmtepompen.
Ruim 85 procent van de woningen in Nederland wordt verwarmd met een gasgestookte CV ketel. De verwarming neemt bij huishoudens het grootste deel van de CO2 uitstoot voor zijn rekening. Het ontwikkelteam van Cooll werkt met partners aan een gasgestookte warmtepomp die erg geschikt is voor bestaande woningen en bijzonder zuinig. De technologie gebruikt verbrandingswarmte van een gas op een slimme manier. Fossiele brandstoffen, maar ook hernieuwbare brandstoffen, zoals waterstof of biobrandstoffen, zijn daarbij toepasbaar. Door deze innovatieve technologie toe te passen in verwarmingsapparaten is duurzame verwarming via het gasnet eenvoudig te realiseren. En dat kan de energietransitie een flinke boost geven.
Meer comfort, eenvoudige installatie en betaalbaar
Mede-initiatiefnemer van Cooll, Stefan van Uffelen, is ervan overtuigd dat verwarming met gas als energiebron niet zal verdwijnen. “Hoewel we geen aardgas meer gaan gebruiken, is het niet realistisch te denken dat gas helemaal verdwijnt als brandstof voor het verwarmen van onze gebouwen. Bij Cooll hebben wij technologie ontwikkeld die de HR ketel kan opvolgen. Een innovatieve warmtepomptechnologie die meer comfort geeft, eenvoudig is te installeren en een snelle terugverdientijd heeft. Met een Europese vervangingsmarkt van 20 miljoen ketels per jaar, zien we hele mooie kansen.”
CO2 besparing tot 50 procent
Cooll biedt fabrikanten van verwarmingsapparatuur een betaalbare en een gemakkelijk toepasbare oplossing voor het versnellen van de energietransitie in de bestaande woningbouw. Energie-efficiëntie van bestaande woningen vormt een belangrijke uitdaging bij de stimulering van de koolstofarme economie binnen Nederland en Europa. Met de technologie van Cooll wordt bij het verwarmen van huishoudens tot 50% aan gas en CO2 uitstoot bespaard. Kortom, een huishouden voldoet in één keer aan het Nederlandse klimaatakkoord voor de bebouwde omgeving van 2030.
Eerste financieringsaanvraag afgewezen
“Het ontwikkelen van een technologie is iets anders dan het opstellen van een businesscase of het vinden van financieringsmogelijkheden,” is de ervaring van Stefan van Uffelen. “Wij hadden een EFRO subsidie aanvraag ingediend, maar die werd afgewezen. Wij hebben toen contact gezocht met het Startteam Energie-innovatie van Nieuwe Energie Overijssel. Het Startteam biedt ondersteuning en advies geeft om lange termijn innovaties met grote impact verder te helpen.”
Advies en verbindende kracht
Het Startteam Energie-innovatie heeft Cooll geadviseerd hoe bedrijfsprocessen aan te pakken en te organiseren. Zo heeft het Startteam een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de technologie en propositie van het bedrijf. “Het Startteam wist met een marktgerichte blik de juiste accenten te leggen in onze financieringsaanvraag. Dit heeft geresulteerd dat een tweede EFRO aanvraag wel is geaccepteerd. Dankzij het Startteam hebben wij een onafhankelijke validatie van onze technologie, een businesscase en een markgerichte toekomstvisie. Het Startteam heeft veel ervaring op dit gebied en is voor ons ook een verbindende kracht geweest om ons consortium te verbreden. Verder heeft het Startteam ons geholpen van de laatste R&D fase naar de ontwikkelfase en in de voorbereiding van de productie.” Stefan van Uffelen concludeert, dat het Startteam positief heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van hun technologie en bedrijf en ziet een duurzame toekomst vol vertrouwen tegemoet.