17 februari 2021
Compacte thermische buffer bewaart zonnewarmte
deltaWonen en DEI Technology werken samen aan praktische punten
Hoe sla je een overschot aan zonne-energie in de zomer efficiënt en betaalbaar op voor winterse dagen? Voor die uitdaging staat deltaWonen in Zwolle, net zoals veel andere woningbouwcorporaties de komende jaren. Via Startup in Residence werkt deltaWonen nu samen met ingenieursbureau DEI Technology in Heeg. Zij hebben een technologie ontwikkeld die de door zonnepanelen opgewekte stroom op een heel efficiënte manier weet op te slaan. Dat gebeurt in een thermische buffer. ‘Natuurlijk zijn er nog aandachtspunten als het gaat om de doorontwikkeling, maar het ziet er veelbelovend uit’, zegt programma-manager Energietransitie Wim Wijnhoud van deltaWonen.
Energietransitie
deltaWonen maakt werk van de energietransitie. De nieuwe woningen worden al goed geïsoleerd en hebben een energiezuinige installatie. Ook met het isoleren van oude woningen loopt de corporatie voorop. DeltaWonen neemt de taak van het behalen van doelen in het klimaatakkoord door woningcorporaties serieus en zit middenin deze energietransitie. ‘Daarom doen we ook graag mee met Startup in Residence, om te zien welke innovatie voor ons uitvoerbaar is en ook betaalbaar voor met name de huurders van deltaWonen’.
Piekbelasting
Zonnepanelen op daken leggen is zo gebeurd. ‘Maar dat levert in de zomer een piekbelasting op voor het netwerk, terwijl je in de winter te weinig energie hebt om je woning warm te houden. Daar voelen wij ons ook verantwoordelijk voor. En een warmtepomp is niet voor elke bestaande woning een haalbare kaart’, schetst Wijnhoud de uitdaging waar zij voor staan.
Thermische buffer
Juist daarvoor lijkt DEI Technology nu een oplossing te hebben: een thermische buffer. ‘Als je het overschot aan opgewekte stroom wilt opslaan in accubanken praat je over een enorm ruimtebeslag en dat kost tonnen. Ons systeem zet de stroom van zonnepanelen om in warmte, zodat je aan de thermische buffer de leidingen van je cv en warm water kraan kunt sluiten. Groot voordeel is dat je dan geen cv-ketel, boiler of warmtepomp meer nodig hebt’, vertelt Jeroen Brouwer van het ingenieursbureau enthousiast.
Efficiënte opslag
Er bestonden al wel systemen die elektriciteit omzetten naar warmte in baden van water, parafine en/of zouten, maar ook die vroegen om enorme volumes. Het mengsel van zeven componenten (waaronder zouten en metalen) in de buffer van DEI Technology slaat de warmte heel efficiënt op en zorgt voor een middelhoge temperatuur van maximaal 325 graden, zodat je aan een buffer van 1,5 tot 2,5 kuub in de achtertuin voldoende hebt.
Opgewekte energie Voor het systeem is al veel belangstelling. Ook netwerkbeheerders zijn enthousiast, omdat zelf elektriciteit bufferen door particulieren en bedrijven voorkomt dat het net overbelast raakt. Brouwer: ‘Dat is nu al regelmatig het geval, terwijl nog maar drie procent van de opgewekte energie opgewekt uit zon en wind in Nederland groen is. Je kunt niet overal zonneparken aanleggen en windmolens neerzetten zonder te bedenken waar je met al die energie blijft’.
Toepasbaarheid
DEI Technology bevindt zich nog in de testfase. De eerste tests zien er goed uit. Het prototype voldeed aan de verwachtingen. Voor het eerst wordt er nu een systeem gebouwd dat echt een woning moet gaan verwarmen. ‘Dat laten we door een onafhankelijk bedrijf testen’. Bij een verdere ontwikkeling is een partner als deltaWonen heel belangrijk. Brouwer: ‘Wij zitten daarom al in een vroeg stadium met een potentiële klant aan tafel. Wij kijken altijd vanuit een technische oogpunt, maar deltaWonen stelt heel andere eisen aan de toepasbaarheid van onze thermische buffers. Dat houdt ons scherp. Belangrijk is ook dat ik het begrijpelijk moet kunnen uitleggen en daarbij let ik goed op de praktische aspecten. De samenwerking met deltaWonen helpt ons enorm om straks klaar te zijn voor een entree van deze innovatie op de markt’.
Betaalbaarheid
Voor de praktische toepasbaarheid van de innovatie is de plek van de bak waar de warmte in wordt opgeslagen van belang. ‘Voor ons staat de huurder centraal en is betaalbaarheid eveneens een belangrijk punt,’ aldus Brouwer. ‘Het gaat erom dat het niet te ingewikkeld en te duur wordt. Het plaatsen van een grote bak in de grond van een nieuwbouwtuin is geen punt, maar wat doe bij bestaande woningen? Is plaatsing van zo’n bak betaalbaar voor een individueel huis of alleen rendabel als het hele blok meedoet? Over die vragen buigen we ons samen. Dat is spannend en uitdagend. Dit zijn de weken van de waarheid’.