Home Actueel Duurzaamheid en streven naar goed rentmeesterschap is vanzelfsprekend

14 september 2020

Duurzaamheid en streven naar goed rentmeesterschap is vanzelfsprekend

Naast  de talloze projecten, waarmee Gertjan Brand voor vele opdrachtgevers verduurzamingsvraagstukken aangejaagd, is hij ook thuis hiermee bezig. Want als duurzaamheid in je genen zit, dan heb niet genoeg aan projecten voor anderen, dan wil je ook zelf gewoon laten zien dat het kan! Gertjan  maakte zijn eigen huis tot voorbeeld van mogelijkheden die een woning energie-neutraal, zelfs energie-leverend maken en stopte zijn vrijstaande woning vol met bekende en minder bekende oplossingen.

Met zijn motto ‘realistisch ambitieus, bewust duurzaam’ werkt Gertjan dagelijks aan duurzame zaken die de energietransitie bevorderen. Als expert op het gebied van verduurzaming van de particuliere woningvoorraad, maar ook op het gebied van waterstof, wind en andere duurzame opwek. Het is dan ook niet raar dat als je dagelijks in deze thema’s zit, dit snel ook privé door gaat werken. Zijn ruim veertig jaar oude, vrijstaande woning in Nieuwleusen, die bij aankoop het energielabel G meekreeg, is inmiddels een van de meest duurzaam gerenoveerde woning in Oost Nederland!

In stappen verduurzamen

De eerste, logische stap was het aanbrengen van isolatie zoals isolatieglas en het isoleren van de zolder, de houten vloer en de gevels. Toen het gezin begon te groeien, en er een flinke aanbouw kwam, was dit hét moment om aan de slag te gaan met de installaties en het verwarmingsvraagstuk. De ‘ouderwetse’ radiatoren maakten beneden plaats voor vloerverwarming en convectoren. De HR-gasketel als warmtebron werd vervolgens vervangen door een geavanceerde warmtepomp (bodem/water).

Maar daar bleef het niet bij. Gertjan plaatste 30 zonnepanelen op het dak en 64 in een zonnetuin, waarmee er ruim voldoende elektriciteit opgewekt kon worden om het hele huis met behulp van de warmtepomp van een aangename verwarming en warm water te voorzien.

Houtkachel met ‘mantel van water’

In hetafgelopen jaar is de toch al zeer energiezuinige woning nog verder verduurzaamd. Brand: “Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan. De bestaande houtkachel werd vervangen door een houtkachel met een mantel van water, die dankzij de hitte van het verbrande hout ook warm water aan het buffervat levert. En dat scheelt weer een hoop in het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.”

Koeling

Naast verwarmen was ook koeling een belangrijk thema. “Het huis beschikte inmiddels over twee wtw-installaties”, vervolgt Gertjan. “Daarbij wordt ventilatielucht afgevoerd en de warmte uit die lucht gebruikt om de aangezogen lucht op te warmen. Daaraan is voor een aantal ruimtes een ventilatieluchtwarmtepomp, een spaarpomp, toegevoegd. Die zuigt ’s zomers het teveel aan warmte af om daarmee via de warmtepomp met hoog rendement het buffervat te verwarmen. Daarbij ontstaat ook koele lucht, die weer in de ruimte wordt geblazen. Het is een slimme en duurzame bron voor verwarming van het buffervat, voor warm water en douchewater, en tegelijk voor koeling. Hoe mooi is dat?”

Accu’s

Als je bovenstaande gelezen hebt, zal het geen verassing zijn dat Gertjan Brand ook elektrisch rijdt. Er wordt met de 94 zonnepanelen veel energie opgewekt, daarom heeft hij een energieopslag-systeem (twee accupakketten van in totaal 3 kWh) in de woning. Deze energie kan worden ingezet voor het overbruggen van het dag- en nachtritme en voor de piekmomenten waarop veel gevraagd wordt aan elektriciteit. Zo kunnen de belangrijkste apparaten in huis op eigen noodstroom blijven draaien. Om de verschillende systemen goed op elkaar af te stemmen, wordt gebruikgemaakt van een systeem dat slim schakelt en ervoor zorgt dat de eigen stroom en warmte zo optimaal mogelijk worden gebruikt (smart grid).

Verhuizen

Maar het verhaal is nog niet ten einde. Als je denkt: meer ambitie op het gebied van duurzaamheid kun je toch niet hebben, dan heb je het mis. Gertjan heeft recent een stuk grond gekocht en zijn energiepositieve woning, met tal van oplossingen, te koop staan. Het is zijn passie, ambitie en drang tot innovatie, die hem drijft om verder te gaan. Het plan is om een schuurwoning te bouwen die energie-leverend is en waarbij ook aan circulair materialen, natuurinclusiviteit, waterhergebruik én klimaatadaptatie wordt gedacht. Hij zoekt hiermee wederom de spanning op tussen haalbaar en betaalbaar, waarbij hij graag op het randje balanceert.