26 januari 2023
Dit kunnen trainees betekenen voor de energietransitie
Afgelopen donderdag 26 januari hebben trainees van de Talentenregio een masterclass over de energietransitie bijgewoond in het Provinciehuis in Zwolle. Er werd kennisgemaakt, genetwerkt en natuurlijk veel geleerd over de uitdagingen van de energietransitie in Overijssel.
De masterclass begon donderdag met een lunch en kennismaking. Gábor Oolthuis van Nieuwe Energie Overijssel vertelde wat de energietransitie voor uitdagingen en kansen met zich meebrengt (zie foto). ’s Middags waren er vier werksessies, over overbelasting van het stroomnetwerk (congestie), windenergie, zonne-energie bij bedrijven en energiearmoede. Zo’n zestig trainees gingen er aan de slag.
Emiel Zwiep, managementtrainee bij Enexis, leidde de werksessie over congestie. Hij schetste eerst veel context en zette daarna de trainees aan het werk om creatieve oplossingen voor netcongestie te bedenken.
Netcapaciteit moet verdubbeld
Netcongestie is een nieuw fenomeen, aldus Emiel. “De elektriciteitsnetten lopen vol, we kunnen geen nieuwe aansluitingen realiseren. Het grootste deel van onze netten is tot zestig jaar oud en is berekend op de afname van toen. Teruggave van elektriciteit via zonnepanelen, warmtepompen en het opladen van elektrische auto’s, daar zijn de netten niet op voorzien.”
Wat er in honderdtwintig jaar tijd is aangelegd aan netcapaciteit, moet nu in zes jaar verdubbeld worden. “De kortetermijnoplossing is niet meer kabels, daarvoor hebben we het materiaal en de mensen niet. Dus moeten we, samen met onze omgeving, zoals gemeentes, provincies en bedrijven op zoek naar creatieve oplossingen.”
De clou van Emiels werksessie: congestiemanagement. Netbeheerders bieden nu capaciteit gebaseerd op gecontracteerd vermogen, maar een bedrijf gebruikt dat vermogen niet constant. “We brengen dat in kaart. Gebruiken ze ’s nachts geen 10 maar 1 megawatt, dan spelen we dus 9 megawatt vrij om aan een ander bedrijf te geven. Zo gaan we slim om met één en dezelfde kabel. We gaan het net alsnog verzwaren, maar dit is een goede tijdelijke oplossing.”
Trainees mogen pionieren
Jelle Zoomer, begeleider van de energietrainees bij Nieuwe Energie Overijssel, organiseerde de masterclass op vraag van Talentenregio. “Want de energietransitie is een van de grootste maatschappelijke opgaven van onze tijd. Veel van de uitdagingen die erbij komen kijken, komen op het bord van gemeentes terecht. Maar de gemeentes hebben een capaciteitsprobleem. Daar komen de trainees om de hoek kijken. Tegelijkertijd is de energietransitie ook pionieren, experimenteren, pilots opzetten. Er is geen blauwdruk voor hoe het moet. Dat past bij trainees.”
Emiel Zwiep beaamt dat: “Trainees zijn goed in out-of-the-box-denken. Zonder al te veel inhoudelijke kennis, maar met een goede dosis nieuwsgierigheid kunnen ze mensen inspireren anders te denken. Zo ervaar ik het zelf ook: soms stel ik weer een ‘domme’ vraag, maar dan zegt iemand: zo had ik er nog niet over nagedacht. Simpele vragen leveren vaak betere oplossingen op.”