8 augustus 2022
Versnellingsteam Zon op Dak kijkt verder voor ondernemer
Het Versnellingsteam Zon op Dak van Nieuwe Energie Overijssel adviseert en ondersteunt vrijblijvend bedrijven die zonnepanelen willen. Dit team werkt onafhankelijk en neutraal.
Ondernemers in Overijssel hebben volgens het Versnellingsteam veel vragen over nut en noodzaak van zonnepanelen op hun dak. Dat kan gaan om de technische vraag of een dak wel geschikt is, maar ook of er gebruik kan worden gemaakt van subsidie. Het Versnellingsteam Zon op Dak adviseert vrijblijvend ondernemers met dit soort vragen. Het team constateert dat ondernemers regelmatig te snel concluderen dat hun dak ongeschikt is, terwijl er vaak meer kan dan gedacht.
Meer mogelijkheden
Johan Merks is één van de projectleiders van het Versnellingsteam Zon op Dak. Hij stuurt het expertteam aan. Hij merkt op dat het Versnellingsteam meer mogelijkheden ziet voor zon op dak dan eerst gedacht: ‘Een “nee” is vaak geen keiharde “nee”. Soms is het bij constructieve beperkingen van het dak bijvoorbeeld wel mogelijk om op een deel van een dak zonnepanelen te leggen. Of helpt het om een versteviging aan te brengen. ‘Soms kan er door relatief kleine aanpassingen alsnog zon op dak worden gerealiseerd’, vertelt Merks.
Tijdnood bestreden
Dat niet alle ondernemers tijd hebben om uitgebreid over zon op dak na te denken beaamt Peter Reidsma, eveneens projectleider binnen het Versnellingsteam. Hij ziet net als Merks dat in de praktijk ondernemers het al druk genoeg hebben: ‘Het is ook niet niks wat er afgelopen jaren op hen is afgekomen. Corona, gebrek aan personeel, stijgende materiaalprijzen en dan wil je ook nog aandacht besteden aan verduurzaming’.
‘Ook zonder SDE kunnen zonnepanelen rendabel zijn’
Johan Merks, projectleider Versnellingsteam Zon op Dak
Meer dan geldwinst
Naast de technische vraag, willen ondernemers graag weten of zij aanspraak kunnen maken op subsidie, zoals de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Hierbij is het volgens het team belangrijk om verder te kijken dan enkel de aanvraag voor subsidie. Op dit moment bouwt de overheid de hoogte van de vergoeding af. ‘Men ging ervan uit dat materialen en technieken goedkoper zouden worden, maar door de huidige internationale situatie is dat helaas niet zo. Hier staat wél tegenover dat zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel kunnen zijn’, aldus Reidsma. Hij wijst er op dat een investering zich niet in vier of vijf jaar terug verdient, maar panelen gaan gerust 25 jaar mee. ‘In die tijd is de investering meer dan voldoende terugverdiend’.
Congestie aangepakt
Grote uitdaging voor het versnellingsteam is congestie op het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor is bij nieuwe projecten teruglevering van elektriciteit op veel plaatsen niet meer mogelijk. Het is dan zaak om het aantal zonnepanelen en het eigen elektriciteitsverbruik op elkaar aan te passen. Energieopslag kan hierbij helpen, maar er zijn ook andere slimme oplossingen. Ook hierbij denkt het Versnellingsteam Zon op Dak graag mee en levert per geval maatwerk.
Gemeenten onmisbare spil
Reidsma en Merks zien dat gemeenten een belangrijke rol spelen voor het team om met ondernemers in gesprek te komen. Bedrijven hebben veel contact met gemeenten en zien deze als een betrouwbare gesprekspartner. ‘De gemeente is vaak voor bedrijven de eerste gesprekspartner vanuit de overheid. Daar hebben ze een vertrouwensband mee. En als de gemeente een ondernemer in contact brengt, is het voor iedereen duidelijk dat wij geen commercieel belang hebben, aldus Merks.
Te gast in Haaksbergen
Reidsma benadrukt dat elke ondernemer zijn of haar vraag mag stellen. ‘Zo was ik laatst te gast bij een boerenfamilie in Haaksbergen. Deze mensen hadden al een hoop huiswerk gedaan, maar vonden het lastig om de knoop door te hakken. Zij twijfelden tussen drie offertes. Met de familie aan de keukentafel heb ik toen de zaak besproken. Mijn eerste taak is om te begrijpen wat deze mensen wilden. Wat zijn hun toekomstplannen? Uiteindelijk kon ik hun bevestigen in hun keuze uit één van die drie. En naderhand had ik ook nog contact. De familie is nu blij met zon op dak. Het gaat er om dat ondernemers in goed vertrouwen een keuze kunnen maken. Daar doe ik het voor’. ‘En het gaat om het geven van comfort. Dat wij met kennis en een neutrale blik adviseren. We helpen graag‘, vult Merks aan.
Opzet Versnellingsteam
Het Versnellingsteam Zon op Dak wordt geleid door drie projectleiders. Lisette Poldermans is de algemene projectleider van het Versnellingsteam en is het eerste aanspreekpunt naar de provincie. Johan Merks is projectleider van het expertteam. Lisette en Johan zijn beide adviseur bij Sweco. Peter Reidsma is accountmanager en eerste contactpersoon richting de bedrijven. Peter is partner bij adviesbureau Fit Our Future.