Home Actueel Pyrolyse olie: grondstof voor duurzame energie en producten

14 juni 2021

Pyrolyse olie: grondstof voor duurzame energie en producten

De energietransitie is een complexe opgave, waarbij voor het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord, innovatieve energieontwikkelingen onmisbaar zijn. Tijdens Lunchen met Nieuwe Energie inspireert het Startteam van Nieuwe Energie Overijssel haar netwerk met innovatie oplossingen, nieuwe processen en andere ontwikkelingen die helpen om de transitie te versnellen.

Gerhard Muggen, directeur bij het Twentse BTG Bioliquids, was op 9 juni aanwezig als gastspreker. In zijn introductie stelde Gerhard dat dromen over duurzaamheid leuk is, maar dat het uiteindelijk gaat om duurzaamheid in de praktijk te brengen. BTG Bioliquids heeft een unieke technologie voor de productie van pyrolyse-olie ontwikkeld, die biomassa omzet in pyrolyse-olie waarmee groene stoom en elektriciteit opgewekt kan worden. Verder kan pyrolyse olie als grondstof dienen voor duurzame materialen, chemicaliën, scheepvaartbrandstof, benzine en diesel.

Ontwikkeling

Het uitrollen van de techniek was een proces van lange adem. Na de eerste ideeën van het bouwen van een fabriek in 2009, werd begin 2015 de eerste olie geproduceerd. In dat jaar produceerde de Empyro fabriek 1 miljoen  liter pyrolyse olie, een resultaat waar Gerhard enorm trots op was. Maar de ontwikkelingen zijn de afgelopen jaar snel gegaan. Deze zelfde 1 miljoen  liter kan nu binnen 2,5 week geproduceerd worden en iedereen kan pyrolyse olie via de webshops momenteel aanschaffen. Voor R&D is dit erg belangrijk: velen kunnen op deze wijze aan de slag om de olie te upgraden voor meerdere toepassingen, zoals het impregneren van hout, brandstof of basis voor verf.

Efficiënt proces

Deze, in Overijssel ontwikkelde techniek, wordt niet alleen in Nederland toegepast, maar inmiddels wereldwijd uitgerold. In een modulaire opstelling van 22 blokken kan de pyrolyse fabriek worden geplaatst op elke gewenste locatie. Bij het pyrolyse proces wordt biomassa tot 500 graden Celsius snel verhit zonder zuurstof toe te laten. Hierdoor ontstaat een olie-achtige damp die word gecondenseerd in een condenser. Hiermee ontstaat niet alleen olie, maar ook nog warmte en elektriciteit. Door dit efficiënte proces is er ook geen externe energie meer nodig, maar kan het proces door blijven draaien als het loopt.

Met de inzet van pyrolyse-olie wordt de uitstoot van broeikasgassen met 85-90% verminderd ten opzichte van aardgas. Daarmee is de olie uitstekend geschikt voor bedrijven die hun CO2-footprint willen reduceren. Hierdoor levert de techniek en de toepassingen van pyrolyse-olie een mooie bijdrage aan onze energie- en materialentransitie.

De presentatie van deze Lunchsessie is hier te downloaden.

Volgende keer bij Lunchen met Nieuwe Energie

Warme dorpen: all-electric of warmtenet?

We zien dat veel gemeenten makkelijk kiezen voor all-electric en hybride warmtepompen. Maar is dat wel de beste keuze? Op dit thema gaat Lunchen met Nieuwe Energie deze keer dieper in en gaat ook graag de interactie hierover met het netwerk aan.

Op 7 juli neemt Arjan Tuijnder, Adviseur duurzame warmte bij Rom3D, ons mee in de wereld van de warmtenetten. Als warmte-specialist, met veel inhoudelijke kennis, begrijpt hij als geen ander het krachtenveld waar opdrachtgevers mee te maken hebben in de energietransitie.

Ga hier naar de pagina voor meer informatie en de link om je aan te melden!