6 april 2021
Moeder Aarde verwarmt je woning
Stille warmtepompen
Gebruik maken van de warmte in onze aardbol. Dat is het idee achter Uiteigenbodem, één van de deelnemers van Startup in Residence. Simpel gezegd wordt water via een buizenstelsel 300 tot 350 meter de aarde in gepompt en komt het er een stuk warmer weer uit. Zo kun je met stille moderne warmtepompen er huizen mee verwarmen, van warm tapwater voorzien én koelen.
Warmte van binnenin
Uiteigenbodem is een samenwerkingsverband tussen adviesbureau Quooste uit Utrecht en infra-aannemer Van Gelder uit Nijkerk. ‘We hebben dit concept ontwikkeld met innovatiesubsidie van het Rijk. Als je van het gas af wilt, heb je onder andere stadswarmtenetten. Maar die zijn niet overal beschikbaar en worden ook niet altijd even duurzaam verwarmd. Denk aan de discussie over het verbranden van biomassa. Dan heb je nog de luchtwarmtepompen, maar dat zijn grote units die vaak ook lawaaiig zijn. Ons systeem maakt gebruik van de warmte binnenin moeder Aarde’, legt Dino Gaya Walters van Quooste uit.
Warmere lagen
Het water wordt met lange buizen diep de grond in gebracht. Door die reis naar warmere lagen in de aarde wordt het water enkele graden warmer dan toen het erin ging. ‘Simpel gezegd: als je bijvoorbeeld 100 liter water de bodem in pompt en het komt vijf graden warmer omhoog, dan kan je door middel van een waterwarmtepomp tien liter water in je cv-circuit stoppen van 50 graden. En het kost maar een klein beetje elektriciteit. Het mooie is dat in onze steeds hetere zomers het proces kan worden omgedraaid. Op die manier heb je een airco zonder enorm stroomverbruik. Dit systeem is goed voor het milieu en kostenefficiënt’.
Bodemlus
Uiteigenbodem wil het systeem zo ontwikkelen dat meerdere woningen samen op een bodemlus en collector worden aangesloten. Daarvoor moeten buizen wel 300 tot 350 meter diep de aarde in. Dat is momenteel ook technisch het maximaal haalbare. ‘Als je een hele woonwijk van het gas wilt halen, kun je dat beter met één netwerk doen, dan elk huis apart. Dat is efficiënter. Wanneer de ene woning wat meer gebruikt dan de andere dan heft dat elkaar ook mooi op’.
Besparing
De besparing op CO² ten opzichte van een gasgestookte cv-installatie is enorm. ‘Ik druk het altijd uit in het gewicht van Volkswagen Kevers. In een wijkje van nog geen honderd woningen bespaar je al het gewicht van 220 Volkswagen Kevers aan CO² per jaar’, vertelt de eigenaar van Quooste enthousiast.
Drempels verlaagd
Elk huis krijgt met deze duurzame warmtepompen letterlijk warmte uit eigen bodem. Voordeel is dat dit systeem geen lawaai maakt en ook nog eens goedkoop kan koelen. Corporatie ReggeWoon uit Wierden heeft al belangstelling voor Uiteigenbodem. Gaya Walters is heel blij dat Startup in Residence innovaties als de zijne ondersteunt. ‘Wij hebben dit concept ontwikkeld en willen er graag de markt mee op. Door Startup in Residence komen wij makkelijker aan tafel bij potentiële opdrachtgevers. Doordat de Provincie achter ons idee staat, neemt dat ook aarzelingen weg merken wij. Natuurlijk moet je een goed idee hebben, maar deze aanpak verlaagt echt drempels’.