14 juli 2020
Vraagstuk “Hoe ontwikkel je een betaalbaar systeem om energie op een slimme manier op te slaan”
Energie en warmte opslaan: een kwestie van balans
Als de zon schijnt, doe je binnen geen lampen aan. En als het buiten warm is, blijft de verwarming uit. Dat is de kern van het probleem waar woningcorporatie deltaWonen een oplossing voor zoekt. Een betaalbaar systeem waarmee je warmte en elektriciteit op een slimme manier kunt opslaan, zodat je het kunt gebruiken als je het nodig hebt.
Wim Wijnhoud is projectmanager energietransitie bij woningcorporatie deltaWonen uit Zwolle. Deze corporatie verhuurt en onderhoudt zo’n 15.000 sociale huurwoningen in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek. Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s binnen deltaWonen. Wim constateert dat er een onbalans is tussen wanneer we energie opwekken en wanneer we het gebruiken.
Wim: “In de zomer wordt heel veel stroom opgewekt met zonnepanelen. Veel van die stroom gebruiken we niet en leveren we terug aan het net. In de winter gebruiken we juist veel meer energie en leveren de panelen minder op. Ditzelfde geldt ook voor overdag en ’s avonds: overdag wordt veel energie opgewekt en ’s avonds wordt doorgaans veel energie gebruikt. Het terug leveren van stroom is nu nog financieel aantrekkelijk. Maar de regels omtrent dit zogenaamde salderen gaan veranderen, waardoor het minder interessant wordt. Daarom zoeken we naar slimme manieren om de stroom of warmte op te slaan, zodat mensen het kunnen gebruiken wanneer ze er behoefte aan hebben.”
Reuzenaccu of warmwaterzak
“Er zijn al verschillende methodes op de markt. Je kunt bijvoorbeeld in een huis een grote batterij plaatsen waar je de stroom in opslaat. Er zijn zelfs wel accu’s voor hele wijken beschikbaar. Maar deze oplossingen zijn op dit moment nog heel erg duur. Wij zoeken echt naar een betaalbaar alternatief dat we op grote schaal kunnen toepassen in onze woningen. Want we willen de energietransitie voor alle bewoners betaalbaar maken. En het zou heel mooi zijn als het voorstel zo aantrekkelijk is dat ook woningeigenaren in dezelfde wijk mee willen doen. Het hoeft ook niet persé een batterij of een accu te zijn. Er bestaat bijvoorbeeld ook al een techniek waarmee je warmte in een grote ballon met warm water vasthoudt in de kruipruimte van je huis. We laten ons graag verrassen door de markt. Overigens moeten we niet alleen kijken naar de mogelijkheden voor opslaan. Ik denk dat het ook goed is om slimmer om te gaan met het energieverbruik. Zet bijvoorbeeld de wasmachine aan op zonnige dagen. Dan lever je minder terug aan het netwerk en maak je gebruik van de stroom die de zonnepanelen opleveren. Of laad overdag je elektrische fiets of auto op.”
Bundel je kracht
“Wij vinden dit onderwerp zo belangrijk dat wij ons verplichten om de beste en meest geschikte oplossing af te nemen, ook al weten we nu nog niet hoe dat idee er uit ziet. Op die manier pakt deltaWonen de rol als startmotor in de energietransitie op. Ik wil de markt echt uitdagen innovatieve oplossingen met ons te delen. En werk ook vooral samen, start allianties, deel je kennis en ideeën en bundel je kracht. Want bij dit soort vraagstukken is 1 plus 1 heel vaak 3 en bereik je samen meer.”
Op zoek naar energie-innovaties in Overijssel
Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zoeken we samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en Delta Wonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Heb jij de ideeën waarmee we aan de slag kunnen? Dan komen we graag met je in contact. Op overijssel.nl/startupinresidence lees je alles over de procedure rondom deze bijzondere aanbesteding. We selecteren maximaal drie oplossingen per vraagstuk en hebben ruimte voor in totaal twintig goede oplossingen.
De geselecteerde partijen krijgen een ontwikkelbudget van 25.000 euro om in samenwerking met de afnemers de oplossing uit te werken in een businesscase. Vervolgens testen we de oplossing in de praktijk. Als het product of de dienst goed aansluit bij de vraag, kunnen we de innovatie direct inkopen.
Vragen? De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Lees hier de FAQ.
Interesse? Inschrijven voor de aanbesteding kan tot 30 september 2020.
Heb je een energie-innovatievraag waar je ondersteuning bij kunt gebruiken? Kijk dan ook eens wat het Startteam voor je kan betekenen!