25 mei 2020
Vol gas met minder gas
Duurzaamheid in de genen
Zo klimaatneutraal mogelijk produceren. Dat is de energieambitie van Rouveen Kaasspecialiteiten. De coöperatie bestaat uit 250 melkveehouders, ruim 200 medewerkers en twee productielocaties. Duurzaamheid lijkt in de genen te zitten, al is er ook nog een hoop te doen. Directeur Klaas Hokse en Marnix Korterink, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu, spreken trots over hun organisatie en wat zij doen op het gebied van energie.
Begin klein en maak het leuk
‘Ook al heb je minimale middelen, met enthousiasme kun je veel bereiken,’ antwoordt Klaas op de vraag of hij tips heeft voor andere bedrijven die aan de slag willen met duurzaamheid en energie. ‘Begin klein en maak het leuk. Je hoeft er ook niet meteen geld mee te verdienen. Zorg dat het gaat leven in de hele organisatie. Directie en management spelen daarbij een belangrijk rol. Maak het een prioriteit en dan kun je stappen zetten met elkaar.’
Rouveen Gewoon Duurzaam
Bij Rouveen Kaasspecialiteiten borrelt het constant. Naast Marnix zijn er een heleboel enthousiaste mensen in de organisatie die bezig zijn met hoe bijvoorbeeld de processen energiezuiniger kunnen. En ook buiten de fabriek leeft het thema. Marnix: ‘Al sinds 2011 nemen onze leden-veehouders deel aan Rouveen Gewoon Duurzaam: een duurzaamheidsprogramma waarin energie een belangrijke parameter is. Voor elke maatregel waarmee onze leden-veehouders energie besparen of opwekken, krijgen ze punten die worden omgezet in extra melkgeld.’
Het risico van voorop lopen
Rouveen Kaasspecialiteiten is een van de Energie Koplopers Overijssel. ‘Door samen op te trekken met andere bedrijven, kun je sneller stappen zetten,’ aldus Klaas. Marnix vult aan: ‘We delen met elkaar waar we tegenaanlopen, leren van elkaar en kunnen daardoor problemen vroegtijdig signaleren.’ Maar koploper zijn brengt ook risico’s met zich mee, vertelt Klaas. ‘Je probeert alles als eerste en eigenlijk heb je liever versie 3.0, in plaats van 1.0. Het is mooi dat Nieuwe Energie Overijssel ons hierbij ondersteunt door middel van het koplopersprogramma.’
Energie uitdaging
De grootste uitdaging van Rouveen Kaasspecialiteiten is gas in de fabriek. Marnix: ‘We verbruiken zo’n 2 miljoen kuub gas op dit moment. Voor de zomerperiode komt er een nieuwe warmte-/koude-opslaginstallatie waarmee we, als alle omstandigheden goed zijn, het verbruik kunnen halveren. En we willen zoveel mogelijk inzicht krijgen in het elektraverbruik in verhouding tot de productie.’ Met 2.300 zonnepanelen op het dak wekt de fabriek energie op en ook op het gebied van water zijn grote stappen gezet. ‘Melk bestaat voor 90% uit water en vroeger brachten we dat weg. Door het water te hergebruiken in onze processen, draait de fabriek nu deels op het water uit de melk. Komend jaar zien wij van deze ontwikkeling de eerste resultaten.’
Er vol tegenaan
Corona zet op dit moment geen streep door de duurzaamheidsplannen. ‘Ook wij hebben diverse scenario’s uitgewerkt,’ vertelt Klaas. ‘Tot nu toe gaat het goed. We zitten in een positieve flow en gaan er juist vol tegenaan. Deze situatie biedt ook kansen. We komen bijvoorbeeld makkelijker aan materialen uit het buitenland, zoals de warmtepomp.’ Zowel Klaas als Marnix lopen regelmatig in het weekend een rondje door de fabriek. Waar ze tot drie jaar geleden nog kleine lekkages konden opsporen, is het tegenwoordig echt stil. Aan enthousiasme geen gebrek bij deze kaasproducenten!
Zelf aan de slag?
Wil je zelf aan de slag met energiebesparende maatregelen? Wij helpen je graag op weg. Neem contact op met Dicky van Keulen, projectleider energiebesparing via D.v.Keulen@overijssel.nl of (038) 499 9397 / 06 10 43 20 94.