Home Kennisplein ETGO Uitwisselingsuurtje: online inloopmoment voor gemeenten

ETGO Uitwisselingsuurtje: online inloopmoment voor gemeenten

In dit maandelijks online uurtje staat een thema uit de warmtetransitie centraal. Dit laagdrempelige initiatief biedt gemeenten de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over diverse inhoudelijke vraagstukken. Een inhoudsexpert vanuit het ETGO is aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op 18 november van 13:30 tot 14:30 uur is er weer een uitwisselingsuurtje vanuit het Expertiseteam.. Dit keer zal het gaan over het opzetten van een Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB).
Tijdens het symposium over de ervaringen met de lokale isolatieaanpakken vertelde Janet van Wegen hoe zij hier in gemeente Apeldoorn mee bezig zijn.

Tijdens het symposium over de ervaringen met de lokale isolatieaanpakken vertelde Janet van Wegen hoe zij hier in gemeente Apeldoorn mee bezig zijn.

De gemeente geeft via deze constructie vier diensten als DAEB aan haar energiecoöperatie (DeA). Zij stelt hiervoor een deel van de middelen uit de SPUK’s LAI en energiearmoede ter beschikking:

  1. Het ontzorgen van koopwoning eigenaren bij de isolatie van hun woning
  2. Een adviesgesprek en het verstrekken van een energiebesparende maatregel aan de inwoner van een huurwoning. Dit kan bv zijn vervanging van een witgoed apparaat, ophangen gordijnen maar ook vervangen van een waterbed voor een gewoon bed met matras.
  3. Het voorzien in een onafhankelijke basisvoorziening van energiecoaches en energieadviseur. Dit wordt dusdanig geformuleerd dat daar alle werkzaamheden voor de energiecoaches onder vallen,  bv adviseren van woningeigenaren voor volledige verduurzaming van hun woning maar ook gastlessen.
  4. Ondersteuning van buurtinitiatieven

Een DAEB opzetten is best complexe materie, maar vormt een interessant alternatief voor klassiek aanbesteden, die vaak door een commerciële partij wordt gewonnen. Voorwaarde om met een DAEB te werken is dat er sprake moet zijn van marktfalen en dat dit in overeenstemming gebeurt met staatssteunregels. De lokale partij moet structureel inzetbaar zijn en er moet sprake zijn van lokale kennis die een andere intermediair niet kan bieden. Decentrale overheden mogen immers een energiecoöperatie vragen taken in het publiek belang uit te voeren, maar dit mag de verhoudingen op de interne markt niet onevenredig verstoren. Janet en haar collega Sjoerd nemen je mee in hun reis en vertellen jullie waar ze nu staan. Ook leren ze graag van de ervaringen vanuit andere gemeenten die zoiets opstarten of overwegen.

Sluit je ook aan? Accepteer dan deze uitnodiging.
En als je al een vraag of suggestie hebt van tevoren, deel die dan met expertiseteamgo@overijssel.nl