Home Kennisplein Lunchen met Nieuwe Energie: over milieuvriendelijkgedrag

Lunchen met Nieuwe Energie: over milieuvriendelijkgedrag

Het team van Nieuwe Energie Overijssel wil iedereen die bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie inspireren en ondersteunen. Op de tweede woensdag van de maand gaan we ‘Lunchen met Nieuwe Energie’. In een digitaal uurtje laten we een expert uit ons vakgebied aan het woord. Zo verbinden we bedrijven, instellingen en kennis met elkaar op verschillende actuele thema’s. En dragen we eraan bij dat we de energietransitie sneller en beter doen.

Verduurzamen van appartementencomplexen

Op woensdag 9 oktober zal Dr. Ellen van der Werff vertellen over de rol van gedragsverandering binnen de energietransitie. De ontwikkelingen binnen de energietransitie gaan snel: van warmtenetten en Smart Energy Hubs, tot aardgasvrije wijken en andere innovaties. Helaas blijkt het menselijke aspect van de energietransitie daarentegen vaak uitdagend. We vinden het lastig hoe we menselijk gedrag kunnen veranderen, terwijl juist het gedrag zo cruciaal is om de energietransitie echt te versnellen.

Dr. Ellen van der Werff, adjunct hoogleraar in de psychologie van milieuvriendelijke gedragsverandering, kan ons er alles over vertellen. Tijdens de aankomende lunchsessie zal ze inzichten delen over hoe je mensen effectief kunt betrekken bij de energietransitie. Hoe verander je menselijk gedrag voor de energietransitie? Van der Werff benadrukt dat simpelweg informatie overbrengen niet genoeg is om gedrag van mensen te veranderen. Welke factoren spelen wel een belangrijke rol in het veranderen van gedrag? Deze lunchsessie biedt een duik in de wereld van gedragsverandering strategieën binnen de energietransitie. Welke gedragingen wil je precies veranderen? Wat zijn de belangrijkste factoren die dit gedrag beïnvloeden? En hoe ontwikkel je vervolgens strategieën op basis van deze factoren? En vinden mensen deze strategieën ook acceptabel?

Op 12 juni van 12:00 tot 13:00 uur praten we hier verder over in een online lunchlezing. Ben jij erbij? Meld je dan aan.

PROGRAMMA 9 oktober
12.00: Opening door Nieuwe Energie Overijssel
12.05: Ellen van der Werff, vertelt over de rol van gedragsverandering binnen de
energietransitie

12:40: Vragen en discussie
13.00: Einde