Home Actueel Wijkaanpak Almelo tegen energiearmoede voorbeeld in warmtetransitie

5 september 2024

Wijkaanpak Almelo tegen energiearmoede voorbeeld in warmtetransitie

7,5 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen zijn in 2050 aardgasvrij. Dat is het doel, beschreven in het Klimaatakkoord. Maar welke mensen hebben mensen met een smalle beurs? In deze podcast van Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie is Margo Abba van de gemeente Almelo één van de sprekers. “90% van de gesprekken in de wijk leidt tot maatregelen.”

Moeten we spreken over energiearmoede, of energieonrechtvaardigheid? “Er is genoeg energie. En energiemaatschappijen maken winsten”. Energieonrechtvaardigheid woisrdt een betere term, zo vinden de gasten.

“Mensen kunnen hun huizen niet meer verwarmen. Durven soms zelfs niet meer te koken. Het gevolg is een ongezond klimaat in huis, ongezonder eten”, zegt Gwen Jansen (Milieu Centraal). “Het leidt zelfs tot eenzaamheid.”

De uitdaging zijn de koopwoningen in de wijken waar mensen wonen die weinig tot niets te besteden hebben. Coöperaties hebben weliswaar een grote opgave, maar kunnen die investeringen doen. Veel mensen met een koopwoning kunnen geen euro missen.

Abba over de aanpak in Almelo: “Wij hebben bouwadviseurs en zijn gewoon gaan aanbellen. Met een bakfiets de wijken in, koffie en thee mee.”

Ontzorgaanbod

“‘Wat kunnen we doen?’, vragen we. Mensen zien door de bomen het bos niet. Sommige mensen hebben moeite met lezen. Of met de Nederlandse taal. Wat wij hebben bedacht is een ontzorgaanbod. De bouwadviseur maakt aan de keukentafel een verduurzamingsplan en helpt met zoeken naar leningen en subsidies en met de offerte”, beschrijft ze een deel van de aanpak.

Inmiddels loopt deze aanpak een paar jaar. Er zijn 536 aanvragen van bouwadviseurs binnen, zegt Abba. Er is zo’n 3500 keer aangebeld. “Bij 10-15% gaat de deur open en komt de adviseur aan de keukentafel. 90% van die gesprekken leidt tot maatregelen.”

Het is bijzonder dat je bij mensen naar binnen mag”, vindt Jansen. “Die kans moet je niet verkwanselen. Je kan dan vertrouwen winnen en vervolgens ook bij een volgend probleem helpen. Dat is een bredere functie. Het gaat dan niet alleen om isolatie aanleggen.”

Deze podcast zit vol met tips voor preventie en oplossingen. Bijvoorbeeld hoe je mensen via hun eigen vertrouwde kring contacten het beste kunt benaderen. Verder worden verschillende regelingen besproken die er zijn om verduurzaming te ondersteunen. Denk hierbij aan energieklussers (-fixers) in de wijken, die mensen met advies en uitvoering over bijvoorbeeld isolatiemaatregelen aan huis helpen om energiebesparingen te realiseren.

Beluister de hele podcast