15 november 2018
Jeugd op De Essen in Oldenzaal krijgt school vol nieuwe energie
De gemeente Oldenzaal is samen met scholencomplex De Essen geselecteerd voor het innovatieprogramma ‘Aardgasvrije en Frisse Basisscholen’ van het ministerie van BZK. Dat maakte de gemeente donderdag 15 november bekend. Dit is goed nieuws, want meedoen levert kostbare kennis en ervaringen op voor de andere 550 basisscholen en de gemeenten in Overijssel om tot gezonde en duurzame scholen te komen.
Eerste Bijna Energie Neutrale scholen
Rob Christenhusz, wethouder onderwijs in Oldenzaal: “Samen met de schoolbesturen wil de gemeente de basisscholen De Linde en De Esch, die in het scholencomplex gehuisvest zijn, de eerste Bijna Energie Neutrale (BENG) scholen in Overijssel maken. We zijn blij met deze extra bijdrage van het Rijk om dit te kunnen realiseren. Het doel is ook om een voorbeeldfunctie te zijn voor andere scholen. Een voorbeeld dat inspireert, aanmoedigt en stimuleert hetzelfde te doen. Voor de hele wijk, Oldenzaal en tot ver daarbuiten.’
Inspirerende leeromgeving
Scholencomplex De Essen is één van de elf basisschoolgebouwen in Nederland die is geselecteerd voor het innovatieprogramma. In totaal hadden 92 basisscholen uit 72 gemeenten zich aangemeld. De Essen is de enige school uit Overijssel die meedoet. Gezonde en duurzame scholen zijn niet alleen belangrijk voor de leerprestaties van kinderen, ook bieden zij een inspirerende leeromgeving en vergroot het de bewustwording van kinderen en ouders om gezonder en duurzamer te leven en te werken.
Energieke netwerken van morgen
Het programma Nieuwe Energie Overijssel werkt actief samen met alle lagen van onderwijs, van basisschool tot universiteit. Vertrekpunt is dat de jeugd de toekomst is en zowel voor wonen en werken volop te maken zal krijgen met het onderwerp energie en gezondheid. Daarom willen we graag hun bewustwording vergroten. En via hen bereiken we ook de ouders. Jongeren zijn de Energieke Netwerken van morgen die de energietransitie versnellen. Zo zien ze dat ook in Oldenzaal, waar ze van plan zijn de leerlingen bij de verduurzaming van de school te betrekken met Energy Challenges. Daarin maken leerlingen spelenderwijs kennis met de noodzaak en het nut van verduurzamen en energie besparen.
Duurzame scholen in aardgasvrije wijken
Duurzame scholen als onderdeel van aardgasvrije wijken dragen bij aan de ambitie van het programma Nieuwe Energie Overijssel om een energieneutrale provincie te hebben in 2050. Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed heeft een belangrijke rol in het programma van deze unieke alliantie. Daarvoor is er o.a. het project Duurzame Scholen. Via energiecoaches krijgen scholen begeleiding bij het energiezuinig maken van hun schoolgebouw. De energiecoaches weten o.a. welke stappen een school moet nemen en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Daarnaast leggen ze de verbinding tussen de scholen en de gemeente. Ook de scholen in Oldenzaal zijn door de energiecoaches ondersteund.