Werkplaats Twente || 10 okt 2024 | ConnectU Campus
Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.
Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de werkplaats!
Lage temperatuur warmteoplossingen met coöperatieve warmte! Hoe dan?
Tijdens deze sessie nemen wij jullie mee in de mogelijkheden voor het inzetten van laag temperatuur warmte. Deze technieken passen goed bij een coöperatieve aanpak.
De vraag is hoe we inwoners in beweging krijgen om samen met de buren initiatieven te ontwikkelen om een warmte-gemeenschap op te zetten en samen in straat, buurt of wijkverband verantwoordelijkheid te nemen om woningen aardgas vrij te maken.
Met: Simone Huntink en Joris van de Ven
Groen Gas
Bespreken van een plan ter ondersteuning van het vergisten van mest op boerderij nivo waarbij we de inspanningen van gemeenten, provincie en EFO willen bundelen. Doelstelling is om draagvlak en eigenaarschap te krijgen voor het plan.
Met: Astrid Pap-Schwieger & Erik Romp
Netcongestie en maatschappelijk vastgoed
Netcongestie en maatschappelijk vastgoed: wat kom je tegen in jouw gemeente? Wat voor effect heeft dit op je plannen? Wat kun je doen om netcongestie niet te verergeren en wat kun je je collega of bestuurder meegeven? Hierover willen we graag in gesprek met de deelnemers van de leergang van het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed.
Met: Mignon Sanchez en Gerben Jan de Vries
Renovatiedeal – grootschalig verduurzamen van huur- en koopwoningen
De gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo zijn in de Renovatiedeal samen met de woningcorporaties aan de slag om energiearmoede terug te dringen.
In de werkplaats delen we de aanpak van de renovatiedeal met alle Twentse gemeenten. We delen onze eerste ervaringen, en willen graag met de aanwezigen in gesprek over hun ervaring met het grootschalig en versneld verduurzamen van de woningvoorraad. Resultaat is dat we de goede voorbeelden beter in zicht krijgen, en mogelijk kansen kunnen benutten voor gezamenlijke innovatie en inkoop.
Doel van de renovatiedeal is om voor 2030 circa 7.000 huur- en koopwoningen sneller en grootschaliger te verduurzamen.
Met: Lydia Plant en Jan Olde Loohuis
Afwegingskader pMIEK 2.0 en vervolgproces
De prioriteiten in de energie-infrastructuur worden in het pMIEK bepaald met een afwegingskader. Daarin zijn de belangrijkste argumenten waarom iets belangrijk is dus opgenomen. In deze sessie presenteren we een concept afwegingskader en halen opmerkingen en aanscherpingen op. Ook geven we een doorkijk in het vervolgproces op weg naar pMIEK 2.0 (feb 2025).
Met: Evert de Zoeten en Willem Wijnen
Toekomst van laadinfra in de openbare ruimte
In deze workshop gaan wij met de ambtenaren laadinfra hoe de laadinfra zich kan gaan ontwikkelen in stedelijk gebied kijkend naar stedelijkheidsklasse, ontwikkelingen in mobiliteit en energieschaarste.
Met: Roosmarijn Dorst & Thomas Weusthof
Biobased isoleren voor coaches
Als energiecoach in Twente weet je als geen ander hoe belangrijk duurzaamheid is voor onze regio. Wil je jouw kennis over duurzaam bouwen en renovatie vergroten en je klanten nog beter van dienst zijn? Kom dan naar Werkplaats over biobased renoveren en isoleren! Ido Selles en Joukje Hijlkema van Twentse Bouwboeren nemen je mee in de wereld van biobased.
Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de mogelijkheden van biobased materialen. Je leert over de verschillende toepassingen, van isolatie tot gevels, daken en vloeren. We bespreken de unieke eigenschappen van biobased materialen, zoals hun isolatiewaarde, vochtregulerende eigenschappen en positieve impact op het binnenklimaat.
Met: Joukje Hijlkema & Ido Selles (Twentse Bouwboeren)
Financiering voor energiecoöperaties bij windprojecten
Om een windproject op te zetten is een hoop geld nodig. Misschien wil je als energiecoöperatie wel aan de slag met windenergie. Of wil je als gemeenteambtenaar meer weten over de mogelijkheden. Tijdens deze sessie informeert de provincie over het Statenvoorstel ‘voorstel verkenning grondstrategie en faciliteren Lokaal Eigendom door EFO’, de ontwikkelingen en het vervolgproces.
Met: Energiefonds Overijssel & Bram Dees
Masterclass Wind (op aanmelding)
Het provinciale zonbeleid, de dashboards zon op dak en van dak en energierekening naar zonnepanelen? In deze sessie nemen we de deelnemers kort mee in het nieuwe provinciale zonbeleid en de dashboards waarmee we de doelstelling van zonne-energie monitoren. Hierna starten we met de terminologie rondom zonnepanelen. Van kW naar kWh bij grootverbruik en kleinverbruik via zonnepaneel en omvormer naar verduurzaming. We laten enkele casussen zien waarin we toelichten hoe we tot een advies voor een zon-pv installatie komen. In het interactieve stuk laten we de aanwezigen zelf een advies opstellen met tips en trucs om daarna samen de keuzes door te spreken.
Met: Heleen Pieloor & Jeroen Mol
Waar en wanneer
Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente
ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede
Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel
Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst
Aanmeldlink werkplaats
Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.