16 augustus 2023
Blog #55 Trainees op reis: Meer dan alleen honing
Door Heleen Pieloor – trainee Nieuwe Energie Overijssel
Onze energietrainees sloten hun traineeship af door buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep ging een week naar Kopenhagen, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn. Tijdens een bezoek aan een stadshoningfabriek leert Heleen Pieloor dat honing mensen samen brengt.
Op de derde dag van ons bezoek aan Kopenhagen stond in de middag een bezoek aan de stadshoningfabriek Bybi gepland. Hier wordt gekeken naar het realiseren van een community van meer dan alleen mensen, zij kijken hierin ook naar de rol van planten en dieren. Hoe ziet Bybi de rol van de bijen in de stad, wat doen zij in Kopenhagen en wat kunnen wij van hen leren? We kregen een rondleiding door Oliver Maxwell, die in 2009 begon met het idee van Bybi. Hij was gefascineerd door bijen en de manier waarop zij verbindingen leggen tussen bloemperken en gemeenschappen van de stad. In Denemarken zijn ruim 200 wilde bijensoorten, waarvan de meeste zijn bedreigd. Het doel van Bybi is om een systeem op te zetten waarin bijen, bloemen en mensen een community vormen.
Elke wijk een andere kleur honing
Bybi produceert honing in verschillende delen van Kopenhagen. Tijdens de rondleiding zien we veel potjes honing, vaak met kleuren wisselend van licht naar donker. Dit kleurverschil komt door de locatie waar de bijen leven en hoe nat of droog een bepaald jaar is geweest. Zo is op de foto de honing van het jaar 2022 te zien. Hier zie je weinig kleurverschil, wat betekent dat het een droog jaar was.
‘Honing proeven levert behalve gezelligheid ook meer waardering voor het product op’
– Heleen Pieloor
Honing brengt mensen samen
Naast dat de kleur afwijkt per locatie, verschilt ook de smaak. We kregen allemaal een klein potje honing afkomstig van verschillende plekken in Kopenhagen. Met stokjes konden we elkaars honing proeven en ja hoor, het verschil tussen de verschillende potjes was groot. De één nog zoeter dan de ander, soms wat kruidiger of net een andere structuur; de diversiteit was groot. Nu denk je misschien, hoe brengt dit dan mensen samen? Het enthousiasme waarmee iedereen langs alle potjes honing ging om te proeven, bleek het antwoord. Niet alleen was dit gezellig, maar er ontstond ook meer waardering van waar honing eigenlijk vandaan komt.
Van druppel tot olievlek
Van een klein initiatief met enkele bijenkasten, tot serieuze partner voor grote bedrijven. Bybi doet het. Oliver vertelde het mooie verhaal over een groot warenhuis van een bekend merk, net buiten de stad. Zij vroegen Bybi of het mogelijk was iets voor bijen te realiseren op de grond die zij niet gebruiken. Het antwoord? Natuurlijk, alle beetjes helpen. Er werden diverse plantensoorten gepland, bijenkasten geplaatst en het gras werd niet meer gemaaid. Niet alleen kwamen hier veel bijen op af, maar ook andere dieren wisten hun weg naar het distributiecentrum te vinden. Zoveel zelfs, dat werd besloten enkele gaten in de hekken rondom het terrein te maken zodat deze dieren konden gaan en staan waar ze wilden. Dit wekte veel enthousiasme onder de medewerkers en zij voelden zich verbonden met het succes van de bijen en alle overige flora en fauna op het terrein.
Het geheim van Bybi
Je zou misschien denken dat Bybi een aantal contracten heeft met bijvoorbeeld de gemeente over subsidies en binnen welke kaders zij mogen werken. Het tegendeel blijkt waar; ze hebben enkel informeel contact met de gemeente Kopenhagen. Ze huren van de gemeente en krijgen korting op de huur, maar er zijn geen formele contracten. Steeds meer ondernemers weten Bybi te vinden, waardoor ze kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: een community creëren van mens én dier.
Meer weten over Heleen Pieloor en de andere trainees? Ontdek hier wie ze zijn.