3 augustus 2023
Blog #53 Trainees op reis: Fietstour door de groene stad
Door Iris Engbers – trainee Nieuwe Energie Overijssel
Onze energietrainees sloten hun traineeship af door buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep ging een week naar Kopenhagen, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn. Tijdens een fietstour ontdekt Iris dat Kopenhagen continue innoveert en autogebruik ontmoedigt.
Kopenhagen is een stad met vele duurzame initiatieven die bijdragen aan hun doelstelling om in 2030 70% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Om dit te bereiken is deze stad zich continu aan het innoveren en op zoek naar nieuwe duurzame oplossingen voor hernieuwbare energie en afvalscheiding/hergebruik. Een fietstocht door Kopenhagen is dan ook een mooie manier om meer inzicht te krijgen in de projecten van de stad.
Slim plein
We ontmoeten onze gids in de zon bij Israels Platz. Hier kregen we een introductie over de stad en werd ons meteen iets verteld over het plein waar we stonden. Een plein dat multifunctioneel wordt gebruikt voor vrijetijdsbesteding voor alle leeftijden en is ingericht tegen hittestress. Ook waren er geen auto’s te bekennen, deze staan namelijk in de parkeergarage onder het plein. Dit voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik beloofde al veel goeds voor de rest van de fietstocht, die ons bracht naar vele andere innovatieve projecten van de stad.
‘Maar liefst 17 fietsbruggen ontmoedigen in Kopenhagen het autogebruik’
– Ingrid Engbers
Biodivers Tivoli
Na een aantal minuten fietsen kwamen we aan bij Tivoli. Dit bedrijf is niet alleen een gezellig pretpark maar investeert in lokale windmolens en draagt bij aan de biodiversiteit door in het park ruimte te maken voor bijen en andere insecten. Net als Tivoli zijn er ook andere bedrijven in Kopenhagen die duurzame oplossingen toepassen rondom hun gebouwen, zoals het creëren van groene daken. Tijdens de fietstocht stopten we bij één van deze daken die tot wel 60% van de regenval kan opnemen en de gevoelstemperatuur op het dak wel tot 15 graden kan laten zakken.
Fietsbruggen verbinden
Via de verschillende fietsbruggen verplaatsen we ons snel door de stad. Deze bruggen zijn speciaal gemaakt om het autogebruik te ontmoedigen en Kopenhagen kent er maar liefst 17. Ook had je vanaf een brug goed uitzicht op het koninklijke theater, dat op een slimme manier de warmte van het publiek gebruikte om delen van het gebouw te verwarmen. Dit was erg bijzonder om te horen hoe bestaande warmte een nieuwe functie kreeg. Tot slot fietsten we langs de kade waar we in de verte het windmolenpark Middelgrunden en de afvalenergiecentrale Copenhill zagen. Deze twee interessante projecten bezochten we op een andere dag maar tijdens de fietstour kregen we alvast een voorproefje over hoe daar duurzame energie wordt opgewekt en hoe Copenhill ook andere functies kent.
Plek voor transitie
Net als in Overijssel is Kopenhagen actief bezig met het onderzoeken van hoe bestaande gronden en gebouwen multifunctioneel kunnen worden gebruikt om alle ruimteclaims vanuit de energietransitie een plek te geven. Tijdens de fietstour zagen we hier een aantal mooie voorbeelden van. Kopenhagen is een stad die continu aan het innoveren en experimenten is op het gebied van de energietransitie als overheid en samen met bedrijven. Met name gebruik maken van bestaande plekken of energiestromen, zoals warmte, levert goede ideeën en inspiratie op voor andere landen!
Meer weten over Iris Engbers en de andere trainees? Ontdek hier wie ze zijn.