10 augustus 2023
Blog #54 Trainees op reis: energietransitie op 60 meter hoogte
Door Sanne van Hoogmoed en Hosnia Azimi – trainees Nieuwe Energie Overijssel
Onze energietrainees sloten hun traineeship af door buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep ging een week naar Kopenhagen, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn. Tijdens een bezoek aan een windmolenpark ontdekt de groep dat ook kleinkinderen delen in de groene winst.
Het letterlijke hoogtepunt van het bezoek aan Kopenhagen was het beklimmen van een van de Middelgrunden windmolens op zee. Deze 20 molens staan sinds 2000 voor de kust van Kopenhangen. Voor de helft zijn ze eigendom van de ruim 8.000 københavner. Vanaf de kust is het windpark met een capaciteit van 40 MW te zien. Het park dat in het verleden een punt van protest was, is nu een van de iconische gezichten van Kopenhagen.
Snelle boottocht
Na een snelle boottocht van slechts tien minuten, bereikten wij één van de windmolens. Éénmaal uit de boot geklommen, was de rust onder de windmolen snel gevonden. Om dat op 60 meter hoogte te ervaren, nam coöperatie-bestuurslid Hans Schristian Sørensen (76 jaar) ons mee omhoog. Daar is een fantastisch uitzicht over de stad en andere molens die keurig in de rij staan.
‘Windenergie oogst draagkracht als omwonenden delen in groene winst’
– Hans Schristian Sørensen, coöperatie-bestuurslid.
Geheim verklapt
Maak mensen aandeelhouder van het project en je krijgt draagvlak. Daarmee verklapt Sørensen het geheim van het succes van dit windmolenpark. Was er eerst weerstand tegen de komst van de windturbines vanuit een nabijgelegen villawijk die uitkijkt op het windmolenpark. Dat veranderde toen bleek dat omwonenden aandeelhouder konden worden van de energie-die het windpark exploiteert. Daarmee maakten de omwonenden zich het windpark eigen en voelen zij zich er mee verbonden. Nu zien zij windenergie als een groene bron van inkomsten.
Kleinkinderen betrekken
Wat ons betreft is de grote les uit dit werkbezoek dat mensen zich pas echt betrokken voelen als zij daadwerkelijk een windproject eigen kunnen maken. Dat zij écht delen in de winst. Dat vraagt ook vanuit de overheid creativiteit en flexibiliteit. Het windpark staat er minimaal dertig jaar. Tevens is het in Denemarken mogelijk om via het studiefinanciering systeem om een aandeel te kunnen kopen. Verder wordt het financieel aantrekkelijk gemaakt voor de huidige aandeelhouders om hun aandelen te schenken aan hun kleinkinderen. Dat laatste is een fijne gedachte voor de gepensioneerde op leeftijd die graag iets moois willen nalaten.
Ongestoord zeeleven
Op de plek van het windmolenpark leven veel vissen. Angst bestond onder omwonenden en de Deense vissers dat de werkzaamheden rondom het windmolenpark veel geluid zou maken. Vissen en ander zeeleven zouden door heien en boren onder water worden verstoord en verjaagd. Sørensen legde uit dat nieuwe technieken geluidsarm zijn en het zeeleven niet verstoren. Dat is ook de vissers en wijkbewoners aan de wal uitgelegd. Door dit goed te vertellen, nam de weerstand tegen de werkzaamheden af. Overigens blijken de nieuw aangelegde fundamenten van de windturbines juist beschutting en plek te bieden aan vissen en ander zeeleven. Daarmee heeft het project het onderwaterleven in Middelgrunden verrijkt.
Kansen voor de toekomst
Windenergie geeft kansen voor de toekomst maar het is belangrijk dat die kansen met direct omwonenden wordt gedeeld. Als duidelijk is dat met groene technieken mensen op een slimme manier inkomsten voor zichzelf of voor hun kleinkinderen veilig kunnen stellen, vergroot dit het draagvlak en kansen voor de volgende generatie. Belangrijkste les van ons werkbezoek is dat dit creativiteit en energie van beleidsmakers vraagt. Inzet die uiteindelijk op lange termijn loont.
Meer weten over Hosnia en Sanne en de andere trainees? Ontdek hier wie ze zijn.